lauantai 18. syyskuuta 2010

Ratas raksuttaa

Paremmin ei kai voi levy-yhtiö toimintaansa aloittaa kuin myymällä ensimmäisen albumijulkaisunsa suoraan listaykköseksi. Eipä muistu vastaavaa tapausta viikkolista-ajoilta mieleen. Aikoinaan Kummelin oman Porkkanaryhmä-firman nimissä ilmestynyt Artisti maksaa komeili neljä viikkoa kärjessä, mutta se debytoi vain viidentenä.

Puhumme tietysti Ratas Musicistä, jonka takana ovat Poko- ja EMI-veteraanit Epe Helenius, Gabi Hakanen ja Wemppa Koivumäki ja jonka artistikatraskin on paljolti tuttu noiden yhtiöiden kautta julkaistuista äänitteistä. Olli Lindholmin paalupaikka ei välttämättä ole saamassa jatkoa, mutta syksyn mittaan Ratasta ehtivät pyörittämään myös Sir Elwoodin hiljaiset värit, Jussi Hakulinen, Tuomari Nurmio ja Ilkka Alanko. Naisartistibuumiin ei siis ole luvassa lisäpanosta.

Top 50 -aikakauden uutena ennätyksenä HB:n Pääkallonpaikka putosi saman tien pois debytoituaan viitossijalla. Tarkkaa syytä en tiedä, mutta verrattain vilkkaasti viime vuosina listalla piipahdelleet gospeljulkaisut käyttäytyvät lähes aina noin. Esimerkiksi koko levytysuran ainoan listaviikon korkeusennätystä (8) pitää useilla alan äänitteillä vaikuttaneen Pekka Simojoen johtama kuoro Etcetera.

3 kommenttia:

 1. Rumban listasivujen kommenttiosiossa valotettiin syitä gospeläänitteiden nopeisiin liikkeisiin.

  http://www.rumba.fi/raappanan-maapallo-pyorahti-rumban-albumilistan-karkeen-10407/

  VastaaPoista
 2. Hyvä, nyt hopi hopi kaikki lukemaan tuo.

  Joitakin asioita selitys jättää vähän avoimeksi. Esimerkiksi The Rainin levy pysyi kuitenkin listalla kolme viikkoa peräkkäin, ja muutenkin gospelryöpsäyksiä on nähty paitsi yhtä aikaa myös peräkkäisinä viikkoina.

  Musiikkituottajilla tuskin on mitään intressejä saada listaa tältä osin yhtään kattavammaksi.

  VastaaPoista
 3. On muuten toinenkin nimi, joka kävi uransa ainoalla albumilistaviikolla kahdeksantena: Burzum viime maaliskuussa.

  VastaaPoista