maanantai 27. syyskuuta 2010

Huomautus Karstata

”Tuore Guinnessin ennätysten kirja pitää sisällään erittäin mielenkiintoisia faktoja myös musiikin maailmasta,” julisti Microsoftin MSN Viihde -sivusto tuossa juuri. Kiva! Mielenkiintoinen-sanallahan on tunnetusti myös eufemistisia kaikuja, ja fakta-sanan merkitys on etenkin viihdeuutisissa hämärtynyt jo ajat sitten.

Itse kirjan uusinta inkarnaatiota näkemättä ei voi sanoa, mikä osapuoli minkäkin rikkinäinen puhelin -leikin on alkujaan käynnistänyt. Mutta uusia muka-vetäviä ilmiöitä kaiken muun hinnalla jahdatessaan kirja on tuominnut itsensä epäonnistumaan, näytteenä vaikkapa tämä MSN:n raportoima ”ennätys”:

Eminemin levy Relapse toi miehelle viidennen peräkkäisen ykköspaikan USA:n albumilistan kärjessä.
Siitäkin on jo monta kuukautta, kun Recovery toi Eminemille kuudennen peräkkäisen ykköspaikan, mutta ei edes tuossa mitään ennätysmäistä ole. Jay-Z:llä on niitä yhdeksän, jos yhteistyöäänitteitä ei lasketa.

Lady Gagan maineteko MSN:n mukaan: Netin haetuin nainen (vei ennätyksen Sarah Palinilta).
Mikähän se Palinin ennätyslukema oli, entä mikä Gagan? Miten haettuutta mitattiin, millä aikavälillä? Toinen Gaga-lööppi on jo sitä tasoa, että kaikenlainen kommentointi tuntuu turhalta:
154 viikkoa brittien sinkkulistan kärjessä yhden vuoden aikana.

Tuskin kukaan enää ihmettelee, miksi tuontyyppisiltä sivustoilta on niin vaikeaa löytää journalistisesta sisällöstä vastaavien nimiä. Kun klikkaa palaute-linkkiä, saa nähtäväkseen sivun, jonka yläotsikoksi on merkitty ”Huomautus Karstata”.

3 kommenttia:

 1. Jottei totuus unohtuisi, tässä vielä MSN:n Toimintatapamme-sivun sisältö.

  30.6.2010
  Toimintatapamme
  Totuudenmukaisuus
  MSN pyrkii kaikin keinoin ylläpitämään sisällöissään hyvää journalistista tapaa, eli edistämään totuutta, tarkkuutta, tasapuolisuutta ja sitoutumattomuutta. Mielipiteet esitetään selkeästi erillään asiasisällöstä. MSN kunnioittaa kaikkia käyttäjiään taustoista tai näkökulmista riippumatta.

  Läpinäkyvyys
  MSN on avoin ja läpinäkyvä niin toimituksellisen sisällön kuin liiketoimintakäytäntöjen suhteen; tietolähteet ilmoitetaan aina kun se on mahdollista, mainosrahoitteisten sisältöjen ollessa selkeästi merkittyinä. MSN ilmoittaa selkeästi sisältöjensä tuottajat ja lähteet. MSN pyrkii ottamaan vastuun asiavirheistä sekä löytämään ja korjaamaan nämä mahdollisimman pian.

  Korkea moraali
  MSN - kuten sen koko henkilökunta - toimii kuten ammattimaisen julkaisijan tuleekin: kunnioittaen käyttäjiään ja tasapuolista tiedonvälitystä. Vältämme lahjojen tai muiden etuisuuksien vastaanottamista sisällöntuottajiltamme, partnereiltamme tai muilta tahoilta, jotka saattaisivat tavoitella omaa hyötyään toimituksellisen näkökulman sijaan sekä tuomme ilmi mahdolliset sidonnaisuudet näihin tahoihin. Pyrimme maailmanlaajuisesti ottamaan huomioon paikalliset tavat, lait ja kulttuurin.

  Itsenäisyys
  MSN on Microsoftin omistama, mutta sen sivustot, sisällöt ja kaupalliset käytännöt edustavat itsenäistä näkökulmaa. MSN vastustaa poliittista tai kaupallista painostusta - niin sisäisesti kuin ulkoisestikin - tarjotaksemme paikan vapaalle keskustelulle.

  Yksityisyys
  MSN suojelee käyttäjien yksityisyyttä ja henkilökohtaisia tietoja.

  Laatu
  MSN kuuntelee käyttäjiään, jotka voivat olla vakuuttuneita omistautumisestamme korkealaatuisiin sisältöpalveluihin ja mainontaan. Käytämme luotettavia, tehokkaita ja innovatiivisia tekniikoita tarjotaksemme mukaansatempaavia kokemuksia ja vastataksemme käyttäjien antamiin palautteisiin.

  VastaaPoista
 2. MSN on ollut pitkään suosikkini, todellinen aarreaitta. Uutisia ei vain viitsi kommentoida ihan joka kuukausi. Ja eivät tosiaan edes nimiään julkaise, eivät kehtaa.

  "Enkat" ovat menneet kyllä jo kauan aikaa sitten hiusten halkomiseksi tyyliin "Julkaisuviikollaan kaikkein myydyin brittiläisen naisartistin debyyttialbumi" (Susan Boyle). Ihan kuin mies/nainen/yhtye/miesten muodostama yhtye/naisten muodostama yhtye olisivat jotenkin keskenään vertailukelvottomia.

  Täytyy keksiä uusia ennätyksiä, kun vanhoja ei rikota joka viikko.

  VastaaPoista
 3. http://viihde.fi.msn.com/article.aspx?cp-documentid=154889907

  VastaaPoista