torstai 23. syyskuuta 2010

Monenpainoisia meriittejä

Viikon useista uusista albumilistayrittäjistä neljällä oli takanaan ykkössijoja, mutta saako sellaisesta etulyöntiaseman? Ainoana heistä kahdella levyllä ykköseksi päässyt Phil Collins jäi Top 50:n matalimmaksi debyytiksi sijalle 46. Lordi ja Linkin Park potevat lievempää laskusuhdannetta sijoilla 9 ja 6. Mutta Volbeat kantoi maineensa kunniakkaasti ja otti paalupaikan.

Muut mitalistit Paleface ja Hevisaurus ovat korkeammalla kuin koskaan. Palefacen esikoisalbumi The Pale Ontologist ylsi kolmoseksi lähes vuosikymmen sitten, mutta sen seuraajilla kulki olennaisesti takkuisemmin. Hevisauruksen Jurahevin kuninkaat kävi viidentenä ja palasi nyt Hirmuliskojen yön vetämänä kahdeksanneksi. Ainoastaan Iron Maiden (ei liskoille ihan outo bändi) on aiemmin tänä vuonna ollut samaan aikaan Top 10:ssä kahdella albumilla.

Nick Caven yhtye Grinderman (20) lipsui yhdeksän sijaa edellisestä levystään, mutta Kamelot (21) paransi sijoitusennätystään. Leonard Cohenin livelevyjen kysynnälläkin on joku raja, koska Songs from the Road päätyi 39:nneksi. Jonkinlaista alavirettä osoittavat numeroillaan myös Emma Salokoski & Maria Ylipää (40), Aste (43) ja Robert Plant (44). Kaikkien niiden yläpuolelle palasi jostain syystä viimevuotinen Smurffit-päästö.

5 kommenttia:

 1. Yksi mainitsemisen arvoinen meriitti lienee kanssa se, että Chisulle tuli vuosi täyteen albumilistalla. Pysynyt listalla sieltä kertaakaan putoamatta.

  VastaaPoista
 2. Upea saavutus Chisu. Tämä taitaa olla harvinaista nykyään??

  VastaaPoista
 3. On selvästi harvinaisempaa kuin 1990-luvulla. Aihetta käsitellään lähiaikoina.

  VastaaPoista
 4. Palefacen kakkossijan voi nähdä myös huipentavan muutamia vuosia jatkuneen trendin, että rap- ja reggaesukupolvi on kääntynyt hakemaan innoitusta vanhasta suomalaisesta iskelmä- ja kansanlauluperinteestä. Mariska, Liljan Loisto ja Jukka Poika ovat muita esimerkkejä tästä, ja näen myös nuoret folkkarit Matti Johannes Koivun ja Joose Keskitalon sekä Ville Leinosen enemmän tai vähemmän heidän hengenheimolaisinaan. Uusia tyylejä rakennetaan menneisyydestä käsin.

  VastaaPoista
 5. Tuo Antin sanoma on ihan totta. Tunnen paljon ihmisiä, jotka ovat aktivisti/uushippihenkisiä, ja käytännössä kaikki diggaavat sekä hiphop-tyyppisestä kamasta että iskelmä/folk/balkan -osastosta.

  - Niko P.

  VastaaPoista