lauantai 16. lokakuuta 2021

Tarinan tarina

Eilisessä Vain elämää -jaksossa päivänsankari Anssi Kela muisteli ekan soolosinglensä Mikan faijan BMW:n takkuista käynnistymistä. Se ei soinut missään, kunnes vielä nimettömän Radio Suomipopin musiikkipäällikkö laittoi sen randomisti ääneen ja se sai innostuneen vastaanoton. Mikä tää biisi on, kuuntelijat ihmettelivät. Tähti oli syttynyt. Satulinnaan saapui kyseisen musiikkipäällikön Petri Paarnion kakkutervehdys, jossa tarinan todenperäisyys vahvistettiin.

Tutkaillaanpa. Suomipopin aiempi nimi oli Star FM, ja tapauksen ajankohdasta antaa parhaiten osviittaa se, että Rumbassa julkaistiin 16.2.2001 Star-soittolista (kuvassa), jossa BMW oli yksi viidestä eniten soitetusta. Suomipop-nimi otettiin käyttöön kuukausi myöhemmin.

Linkitän luettavaksi sfnet.harrastus.musiikki -ryhmässä käydyn keskustelun syyskuulta 2000. Siihen osallistui myös Kela, samoin minä. Kysyjä oli kuullut kappaleen NRJ:ltä, ja se oli tuolloin myös Radiomafian b-listalla näkyen vielä kuukautta myöhemminkin Rumban listasivun Mafia Top 20:ssä.

Siis kuukausia ennen Starin löytöä Mikan faijan BMW:tä soitti ainakin kaksi kanavaa. Helmikuussa Radiomafia ja Radio Suomi ottivat rotaatioon jo seuraavan singlen Kaksi sisarta, joka ensimmäisenä Kela-lauluna nousi 50 hittiä -listalle. BMW oli siinä korkeimmillaan vasta kesä–heinäkuussa, jolloin Kiss FM ja uudelleen innostunut NRJ pyörittivät sitä ahkerimmin. Albumipisteitä tuli kosolti, viettihän Nummela 16 viikkoa ykkösenä.

Tarina pitänee paikkansa sen osalta, että Star/Suomipop soitti jossain vaiheessa enemmän BMW:tä kuin muut asemat siihen asti. Mutta tuo Vain elämään tarjoilema asetelma, että Kelan ura breikkasi Suomipopin ansiosta, ei oikein kestä tarkastelua, kun samaan aikaan isommat asemat soittivat toista Kela-hittiä. Albumikin oli Top 10:ssä ennen Star/Suomipop-vaihdosta.

Miksihän muuten Starin kuuntelijat reagoivat biisiin niin voimakkaasti, mutta Mafian ja NRJ:n eivät? No, tarina kiittää, että näin kävi.

1 kommentti:

  1. Eikös tarinan todenvastaisuus edellyttäisi, ettei star FM soittanut kappaletta vuonna 2000?
    Jos se ei silloin sopinut Starin top 10 ei todellakaan todista ettei sitä soitettu. Vai?

    VastaaPoista