maanantai 16. lokakuuta 2017

Loputkin jätökset

Svart-yhtiön kunniakas uudelleenjulkaisuhanke sai aikaan sen mitä toivoimme. Koska vuonna 1986 alkujaan ilmestynyt Leevi and the Leavingsin Perjantai 14. päivä debytoi eilen albumilistan 14:ntenä, bändin jokaisella 16 studioalbumilla on vihdoinkin tilastomerkintä. Niiden lisäksi sijoituksia on kerännyt kahdeksan kokoelmaa – liveäänitteitä ei sattuneesta syystä ole markkinoille päätynyt.

Vain elämää -paketit ovat joskus ennenkin hämmentäneet avaussijoituksillaan, saman teki nyt 7. kauden 1. kattaus jäämällä kolmanneksi. Ensimmäisten jaksojen biisithän ovat näyttäytyneet striimilistoilla vahvasti, vahvemmin kuin huippupäivistään laantuneet mutta ykkös- ja kakkossijansa pitäneet Antti Tuisku ja JVG.

Vientivalttiemme Sunrise Avenuen ja The Rasmuksen yhtäaikaisten albumien debyyttejä odotti levottomana, koska niitä pohjustaneet singlet oli sivuutettu yllättävänkin kylmästi – etenkin radiossa. Nelos- ja seiskasijat ovat ihan siedettävät, mutta koska striimipohja on kummallakin hutera, alas saatetaan tulla lujaa. Vaikka Rasmus on yli 20-vuotisella urallaan elänyt aaltoliikkeessä, kaikki albumit ovat yltäneet vähintään kymmeneen listaviikkoon. Tehnee tällä kertaa tiukkaa.

2 kommenttia:

  1. Vain Elämää-albumin kolmospaikka tuli pelkällä levymyynnillä. Albumin kappaleita striimattiin viime viikolla noin 3,3 miljoonaa kertaa, kun taas JVG:n Popkornin kappaleita striimattiin 1,3-1,4 miljoonaa kertaa ja Antti Tuiskun Anatuden biisejä 1,1-1,2 miljoona kertaa. Jos striimit muuttaa kappalekohtaisiksi striimeiksi: Vain Elämää (21 biisiä) 150-160 tuhatta, JVG (11 biisiä) 120-130 tuhatta ja Antti Tuisku (10 biisiä) 110-120 tuhatta. Lisäksi Vain Elämää-kokoelmaa myytiin viime viikolla (ainakin CDonin ja Levykauppa Äxn raporttien mukaan) enemmän kuin Antti Tuiskun Anatudea (JVG:n Popkorni ei ole ymmärtääkseni edes myytävänä fyysisesti).

    Miksi sitten Vain Elämää-albumin striimejä ei ole laskettu listalle mukaan ? Yksi selitys voisi löytyä Musiikkituottajien sivulta: "multi artist kokoelmien osalta striimausta ei huomioida lainkaan vaan mukaan lasketaan vain fyysinen myynti ja lataukset". Jos tämä väite pitäisi paikkansa kaikkien multi artist kokoelmien kohdalla niin Anssi Kela Ja Isot Biisit-albumi ei todellakaan olisi viettänyt 25 viikkoa listalla ilman striimejä. Elikkä tämä kohdistuu todennäköisesti Voicen Kesähitit-tyyppisille multi artist kokoelmalevyille, eikä ns. projektikokoelmille, joita edellä mainittu Isot Biisit-levy , sekä erilaiset soundtrackit ja myös Vain elämää-kokoelmat ovat. Joten ainoaksi syyksi Vain Elämää biisien striimien poisjättämiselle on se tosiasian, ettei Vain Elämää - Kausi 7- Ensimmäinen Kattaus-albumia ole Spotifyssa. Kaikki levyn 21 biisiä ovat kyllä palvelussa yhden biisin albumeina. Lisäksi löytyy Vain elämää 2017- soittolista, jossa ovat mukana kaikki tähän mennessä ohjelmassa esitetyt 36 biisiä. Mutta Vain Elämää - Kausi 7- Ensimmäinen Kattaus-albumia ei palvelusta löydy.

    Helmikuusta 2014 lähtien striimit ovat olleet mukana Suomen albumilistalla. Siis kohta neljä vuotta, enkä vieläkään ole täysin ymmärtänyt listan mekanismejä. Erityisesti Vain Elämää- kokoelmat (erityisesti kaudet 5-7) ovat koko ajan alisuorittaneet listalla suhteessa niiden striimeihin. Tällä hetkellä kaikkien kuuden edellisten kausien molemmat kokoelma-albumit ovat saatavilla Spotifyssa. En sitten tiedä olivatko ne saatavilla julkaisuhetkellä.

    Sami



    Sami

    VastaaPoista
  2. Tässä varmaan käy samalla tavoin kuin viitoskauden kanssa (johon viittasin "ennenkin hämmentäneet" -sanoilla): ykköskattaus debytoi kolmosena, putosi kuudenneksi ja hyppäsi siitä ykköseksi, kun striimit lopulta hyväksyttiinkin mukaan. Eli vanhoista sotkuista ei oteta oppia.

    VastaaPoista