sunnuntai 14. tammikuuta 2018

”Suomalaiset ovat joskus tosi nopeita”

Vanhojen Helsingin Sanomien sivujen selaamisen mahdollistava Aikakone-palvelu on mainio ja parani entisestään, kun siihen hiljattain lisättiin sanahaku. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että arkistoista avautuisi myös hitti- ja listajuttujen runsaudensarvi. Sellaisia kun ei etenkään 1970-luvulla kirjoitettu. Esimerkki: vanhin osuma sanahaulle ”bohemian rhapsody” on vuodelta 1987, ja haku siis kattaa myös mainostekstit!

Jotain olen silti tuoltakin vuosikymmeneltä äkännyt: Hesari on jonkin aikaa julkaissut Suomen myyntilistoja. Kun Suomen Musiikkikauppiasliiton Mitä Suomi soittaa -lista elvytettiin loppuvuonna 1972, se sai palstatilaa ainakin muutaman kerran keväällä 1973. Mutta ei päivälehti paljon riuskemmin ylöspanosta suoriutunut kuin viikko- ja kuukausilehdet: oheinen näyte maaliskuun ostetuimmista julkaistiin vasta 16. huhtikuuta. Otsikkomme on siitä peräisin.

Erästä saman aikakauden mysteeriä yritin myös ratkaista aikakoneella: mitä tapahtui Mustan kissan tangon ykköseksi kahdeksanvuotiaina laulaneille Jaanalle ja Tiinalle? Netistähän löytyy keskusteluja, joissa väitetään kummankin kuolleen jo lapsina ja aihetta käsitellyn aikanaan jopa lööpeissä. Kai tästä jotain Hesarissa olisi ollut, jollei uutisena niin ainakin kuolinilmoituksena?

Ei löytynyt. Sen sijaan löytyi vuoden 1983 kuolinilmoitus hyvin todennäköisestä tyttöjen perheenjäsenestä. Oletan, että he siis ovat eläneet täysikasvuisiksi ja vetäytyneet julkisuudesta täysin oma-aloitteisesti. Siirryn muihin hakuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti