keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Listaviikko jakautui kahdeksi

Kun muinoin kokosin 50 hittiä -listaa, homma hoitui perjantaisin saatuani aineistot Ylen listatiimiltä, Discopressiltä ja useilta radioasemilta. Listan päiväykseksi merkittiin kuitenkin vasta seuraava perjantai, koska silloin ilmestyi se Rumba, johon lista oli painettu ja analysoitu. Tämä kannattaa huomioida, kun tutkii listoja elokuussa avaamallani 50 hittiä -sivustolla.

Käytäntö oli tietenkin omaksuttu ulkomailta, etenkin Billboardista, joka vielä tuolloin tunnettiin erityisesti printtilehtenä. Enää ei voi sanoa tunnettavan, sitähän tulee enää vain 38 numeroa vuodessa. Listan deadlinekin muuttui, kun uutuuslevyt sovittiin yleismaailmallisesti perjantaisin julkaistaviksi. Päivämäärä oli yhä silti se kaukaa tulevaisuudesta poimittu – kunnes vuodenvaihteessa pistettiin allakka uusiksi. 30. joulukuuta 2017 päivättyjä tilastoja seurasivat viikon välein 3. tammikuuta, 6. tammikuuta ja 13. tammikuuta.

Nielsen Soundscanin kokoamaa Finland Digital Song Sales -tilastoa ja muidenkin maiden latauslistoja on jostain syystä julkaistu viime aikoina Billboardissa kovin epäsäännöllisesti, ja yksi aukko osui juuri tuohon ajansiirtokohtaan: saimme yhden päivälle 30.12. ja yhden päivälle 6.1., mutta edellisistä sijaluvuista näki, että myös päivän 3.1. lista on koottu ja sen pitäisi olla jossain saatavilla. Eipä vain löydy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti