perjantai 4. elokuuta 2017

Kaksi momenttia

Joulukuussa 1978 albumilistalle ilmestyi peräkanaa kaksi Eino Leinon teksteihin sävellettyä levyä, Moment Musical ja Eino Leino. Ensimmäisessä sävelkynään oli tarttunut Heikki Sarmanto ja mikrofoniin vuorotellen Maija Hapuoja sekä Tapani Kansa, jälkimmäisessä asialla olivat Perttu Hietanen ja Vesa-Matti Loiri. Sarmantoon suhtauduttiin ennalta vakuuttuneemmin kuin Hietaseen ja Moment Musical myikin parin kuukauden ajan paremmin, kunnes Loirin Leino lähti liitoon.

Jalkoihin jääneellä Moment Musicalilla on tätä nykyä erikoinen saavutus: kaksi erillistä Wikipedia-sivua. Pitempi artikkeli on Heikki Sarmannon nimissä, mutta lyhyempi on kuvitettu albumin takakannella, jossa poseeraavat Hapuoja ja Kansa, ja siinä koko levy on sulautettu Tapani Kansan diskografiaan! Kirjani tietoihin vedoten väitetään, ettei Moment Musical päässyt lainkaan listoille, koska ei ole osattu etsiä Sarmannon alta ja huomata sen nousseen peräti kakkoseksi.

No, otin opiksi ja merkitsin sen nykyisiin arkistoihini myös Kansan kohdalle, onhan hänen nimensä pienellä etukannessa. Olisin merkinnyt Hapuojalle niin ikään, jos hänellä olisi oma ansioluettelo.

Mutta pitää Wikipediaa vähän puolustaakin. Viime sunnuntain Popradiossa Jake Nyman puhui The Locomotion -hitin eri versioista ja kertoi Kylie Minoguen nousseen Wikipedian mukaan Suomessa ykköseksi, ”mutta ei siinä ihan niin hyvin käynyt, J. Karjalaisen Hän oli se levy, joka tukki kakkoseksi kiivenneen Kylien tien terävimpään kärkeen syyskuussa 88”.

Tuolloinhan Suomessa laati myyntilistoja kolme tahoa, Radio Ykkönen kahden viikon, Suosikki noin kolmen viikon (16 numeroa vuodessa) ja Mitä Suomi soittaa kuukauden välein. Kaksi ensinmainittua mittasi The Locomotionin ykköseksi, Radio Suomessa ainoana totuutena pidettävä (vuoden 1989 alussa lakkautettu) MSS kakkoseksi. Kun yhdistin tarjonnan viikkoannoksiksi singlelistasivustooni, The Locomotion sai neljä ykkösviikkoa ja Hän yhden. Wikipedia on ihan riittävän oikeassa väitteineen, vaikka ei lähdettään mainitsekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti