maanantai 14. elokuuta 2017

763 kertaa 50 hittiä

Päivälleen 25 vuotta sitten ilmestyi Rumba-lehdessä ensimmäinen 50 hittiä -lista. Niinpä nyt on hyvä aika tehdä se, mikä on pitänyt tehdä jo pitkään: saattaa listat kokonaisuudessaan nettiin.

Osoitteessa rumba50hittia.blogspot.fi on kaikki 763 listaa kuvatiedostoina, skannattuina niistä printeistä joita faksasin yhteistyökumppaneille ja joita pidin arkistokopioinani. Vuodesta 1994 lähtien niissä on lisäinformaatiota lehtiversioihin verrattuna, tärkeimpänä graafi joka kertoo hittien kokonais- ja radiopistemäärät.

Juuri nuo graafit auttavat hahmottamaan listojen logiikkaa, sitä kuinka paljon piste-erot vaihtelivat ja miten erilaisilla profiileilla hitit kilpailivat keskenään. Klikkaa oheinen syksyn 2000 näyte isommaksi. Kun Soniquen Sky oli putoamassa kärjestä, sen tuntumassa oli mitättömin piste-eroin peräti seitsemän nousijaa. Mikä niistä eteni uudeksi ykköseksi? Katso arkistosta.

Myös hittien kehitysvaiheet näyttäytyvät erilaisina kuin nykyisin. Ennen suoratoistobisnestä uutuuskappaleet jaettiin useimmiten radioille selvästi ennen myyntiin tulemistaan ja keräsivät ekat pisteensä niiltä. Tätä nykyä radiosoitto laahaa aina striimien ja latausten perässä, ja albumilta jälkikäteen lohkaistujen sinkkujen voima on kadonnut.

Koska minulla on tallessa kaikki Rumbaan kirjoittamani tekstitiedostot vuodesta 1994 asti, päätin jaotella arkiston yhdistämällä listat ja niitä koskevat Irtonumeroita-palstan kommentit. Piti niitä vähän editoida, eli lähinnä vähentää huutomerkkien, pistepistepisteiden ja puolipisteiden käyttöä. Teksteihin on saattanut jäädä ylimääräisiä merkkejä, koska kaikki eivät auenneet ihan sellaisinaan nykysoftissani.

Tekstinpätkien ansiosta sivuston hakukenttään voi kirjoittaa myös esittäjien nimiä, mutta parhaiten haku toimii yhdistelmällä viikko vuosi, esimerkiksi 33 1997. Ja viimeinen listahan koottiin viikolla 52/2007.

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästäkin paketista. Paljon uutta mielenkiintoista dataa aikaisemmin vain Rumbassa julkaistun lehtiversion nähneelle. Myös todella nostalgista lukea vanhoja Irtonumeroita-kolumneja, kun on samat jutut lukenut aikoinaan ns. reaaliajassa julkaisupäivänä Rumbasta.

  Nyt alkaa olla Suomen listahistoria aika hyvin saatavilla netissä. Vielä kun Timo jaksaisit joskus julkaista jonkinlaisen listapaketin Suomen radiolistoista. Esimerkiksi TOP 20 listat 1989-2013 eli alkuajoista (Discopressin paikallisradiolista) Musiikkituottajien lista-arkiston alkamisajankohtaan.
  Sami

  VastaaPoista
 2. Eipä kestä. Kun kävi läpi nuo vanhat tekstit, pääsi oikein kunnolla naamatusten omien maneeriensa kanssa. Mähän marisin noilla palstoilla aika usein parista-kolmesta teemasta, ja vaikka jälkikäteenkin luettuna nuo marinat tuntuvat useimmiten perustelluilta, jätin ne epäolennaisina pois.

  Radiolistoista en tähän hätään sano enkä lupaa mitään...

  VastaaPoista