torstai 15. tammikuuta 2015

Kuuma satanen

Jotenkin on oppinut siihen, että sadan nimikkeen mittainen levylista olisi suurvallan yksinoikeus. Billboard Hot 100. Eiväthän pienemmät markkina-alueet pysty mokomaa uskottavasti pyörittämään. Mutta uudet mittausmuodot tuovat uudenlaisen volyymin, ja viime viikolla Ruotsin suoratoistovoittoinen singlelista laajeni Top 60:stä Top 100:ksi. Suomessa katsotaan yhä Top 20 ihan riittäväksi...

Koska striimauksissa tuontimusiikki pärjää paremmin kuin myynnissä ja radiossa, Ruotsin ja Suomen singlelistojen sisällössä on paljon yhteistä. Erona pistää silmään australialaisen Sheppardin Geronimo, jonka meillä taisi noteerata vain Yle X:n soittolista, mutta jolle naapurista lohkesi platinalevy. Tosin Spotifyn alati kasvaessa suoratoistoon sovelletut arvometallirajat näyttävät käyvän pieniksi: John Legendin All of Me esimerkiksi on platinoitu Ruotsissa jo kuudesti.

Tuo niin ikään on vielä pientä Aviciin Wake Me Upin rinnalla. Meilläkin hittivuosilistan 2013 voittanut kappale on 78. listaviikollaan sijalla 49 ja merkitty peräti 13-kertaiseksi platinalevyksi. Pieni särö sen komennossa kuitenkin erottuu: Passengerin Let Her Go (#62) on viihtynyt tilastossa yhden viikon kauemmin.

1 kommentti:

  1. Itse asiassa jo viime viikkoa edeltänyt Ruotsin singlelista, joka julkaistiin 8. tammikuuta, oli jo laajennettu Top 100:ksi.

    VastaaPoista