sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Pelleilyä

Musiikkituottajat haki Suomen viralliselle listalle yhteistyömediaa (eli listaohjelman tekijää) jo ennen kuin otti vuoden alussa kokoamisvastuun Yleltä. Kumppanin löytyminen oli myös lisäarvoa kaipaavien listafanien toiveissa, edellyttäen että itse tilaston luotettavuudesta, johdonmukaisuudesta ja selkeydestä ei tingitä.

Kumppaniksi on lopulta viekoteltu digimusiikkipalvelu Nokia Ovi Musiikki, ja yhteistyön ilmentymät kummankin nettisivuilla viis veisaavat yllämainituista toiveista. Jo aiempi rinnakkaisten single- ja latauslistojen esilläpito on ollut kiusallisen sekava ratkaisu, ja nyt soppaa hämmennetään Ovi Musiikin omalla biisilajitelmalla.

Sisältö on paljolti single- ja radiotilastoista tuttua, mutta ykkösenä komeilee muualla täysin ansioitumaton Blaken Fingers Crossed. Tilannetta on vaikea analysoida, koska missään ei kerrota listan järjestymisperusteista. Eikä siitä, miksi tämä tulostus ei näköjään vaikuta varsinaisen singlelistan tilanteeseen.

Lisää ymmää on luvassa Ovi Musiikin (sic) omalla saitilla. Sen yhteistyönäkemyksen mukaan virallisilta listoilta voi poistaa äänitteitä – ilmeisesti sen mukaan, mitä omasta katalogista löytyy. Tilastoinnin ja mielivallan eroa hämärretään myös sijoittamalla yllämainittujen seuraksi Toplistat-otsikon alle Muistatko nämä Top 20 eli random-sommitelma vanhoja levyjä.

Tiedotteesta: ”Yhteistyöllä pyritään tarjoamaan kuluttajille tietoa uusista digitaalisista palveluista ja aiempaa helpompia keinoja uuden musiikin löytämiseksi ja kuluttamiseksi.” Niinpä. Aika turhaa ihmetellä, miksi niin harvaa enää kiinnostaa suomalainen listakulttuuri.

3 kommenttia:

 1. Blaken biisin saa ladata Ovi Musiikista ilmaiseksi. Onneksi ei siis näykään singlelistalla.

  Mitä hyötyä yhteistyöstä on kenellekään?

  VastaaPoista
 2. Ja mitä "yhteistyö" tässä tapauksessa ylipäätään on?

  Ok, Ovi Musiikki sai oman latauslistansa näkyvämmin esille. Mutta tuottaako se mielihyvää muualla kuin Nokian markkinointiyksikössä? Informaatioarvosta puhumattakaan.

  VastaaPoista
 3. Onhan Blaken albumi albumilistalla, häntäpäässä. Sekä radio rockin kohtuullisessa soittokierrossakin.

  VastaaPoista