torstai 14. lokakuuta 2010

Syyssekoitus ja sen uhrit

Albumiviikko oli uutuuksiltaan taas sesonkiin nähden niin hiljainen, että Stockmannin keltaiset tarjoukset pääsivät varsin vapaasti mellastamaan listakärjessä. Jenni Vartiainen palasi ykköseksi, Jukka Poika loikkasi 27 sijaa ylöspäin ja Ipanapa talvilaulut päätyi yhdeksän sijaa korkeammalle (17) kuin muinoin tuoreena julkaisuna.

Debytantit olisivat normaaliviikolla järjestään korkeammalla kuin nyt, ja jossittelun määrä kasvaa mitä alemmas mennään. Jussi Hakulinen on 31:ntenä, Liekki vasta 37:ntenä ja 11-vuotias raplöytö Puhuva kone sijalla 43. Levy-yhtiötä vaihtanut Rajaton selvisi sentään 11:nneksi ja Laura Voutilainen 15:nneksi. Sijalla 21 on Bruce Springsteenin seitsemän ensimmäistä albumia (joista yksi tupla, siksi kahdeksan cd:tä) paketoiva The Collection 73–84. CCR:n jo viime vuonna ilmestyneessä 40-vuotisboksissa (41) on yksi levy vähemmän.

Midprice-tilasto tulvahti yli puolilleen lastenmusiikkia, varmaan jokin helakkaa perusväriä edustava selitys tällekin.

16 kommenttia:

 1. Kysymys kuuluukin, että miksi midprice hinnalla Hulluilla päivillä myytävät levyt (Chisu ja Vartiainen) lasketaan albumilistalle? Onko ÄKT hukassa vai onko listasysteemissä porsaanreikä Stockmannin myyntien osalta?

  VastaaPoista
 2. Samaa ihmettelen edellisen kanssa. Stokkan hullut päivät on aina pystynyt sekoittamaan koko pakan, eikä näin kyllä saisi olla. Noi on midprice hintoja todellakin!!! No, saapahan Vartiainen taas leuhkimisen aihetta ykkössijallaan ja ennätysmyynneillään... Miksi Vartiaisen levy on muuten aina Hullujen päivien alessa???

  VastaaPoista
 3. Minkä hintaisia midprice levyt yleensä ovatkaan? Noi Stokkan ale levyt oli muistaakseni 8,90 euroa eli puolet halvempia kuin normihintaiset levyt eli siinä mielessä painivat täysin eri sarjassa, eikä pitäisi hyväksyä listalle näitä.

  VastaaPoista
 4. Kaikki listakarsinat ovat keinotekoisia. Singlet ja albumit tietenkin erikseen, mutta muuten karsinointi pitäisi poistaa. Kokoelmat ehkä vielä erikseen. Halpa tai kallis albumi, mitä väliä?

  VastaaPoista
 5. Timo ihmettelee samaa kuin minäkin: miten "valtakunnalisella YLELllä sen joka kanavalla on niin kireät soittolistat? Radio Suomikin takoo yhtä ja samaa biisiä esittäjiltä, vaikka vaihteluakin olisi tarjolla.

  VastaaPoista
 6. Listasysteemissä on reikä suuremmillekin luontokappaleille kuin porsaille. Kelpoisuutta ei määritellä kuluttajamyyntihinnan vaan jonkin aiempiin portaisiin liittyvän kriteerin mukaan. Viisaammat tarkentakoot.

  VastaaPoista
 7. Kuka ottaa takkiin stokkan hullujen päivien myynnillä: stokka, levy-yhtiö vai artisti itse??
  Kuinka paljon se vaikuttaa negatiivisesti levymyyntiin ja sinkkumyyntiin, että artistin sinkut ei soi radiossa??? Ainakaan Anna Puun kappaleet eivät ole soineet juurikaan ja levymyyntikin on paljon huomompi kuin ekalla albumilla, sinkkumyynnistä puhumattakaan. Vartiaisen rallit taas soivat radioissa jatkuvasti ja myynti kulkee.

  VastaaPoista
 8. Loistavaa keskustelua täällä. Suomessa on myös Anna Puuta vähemmän radiossa soivia artisteja. En usko, että hän on Suomen radiokanavien sorsituin artisti. Yleisö saa kai edelleen radiosoitosta riippumatta ostaa kaikkia tarjolla olevia levyjä. Hintaperusteinen listalta sulkeminen on toki typerää. Veikkaanpa että Suomessa tätä vaativat isot levy-yhtiöt ihan tuon 20+ euroon vakiintuneen hittilevyn hintanormin säilyttämisen nimissä.

  VastaaPoista
 9. Kommentoinnissa on näköjään vähään teknistä ongelmaa... mutta edellisen kirjoitti siis Niko P.

  VastaaPoista
 10. Jep. Niko P on oikeassa. Itselleni YleX on vähän liian "teiniradio" mutta aikuispuoli, Radio Suomi ja kanavien kuningas Nova ovat soittaneet Anna Puuta käsittääkseni aika mukavasti. Ja mitä levymyyntiin tulee niin varmaan Jenni ja Anna ovat molemmat vanhan platinarajan ylittäneisiin lukemiin ihan tyytyväisiä.

  Vartiaisen Seilin isojen radiohittien määrähän on aivan omaa luokkaansa Suomessa ja levymyyntiin vaikuttanee sekin keikkaileeko artisti aktiivisesti vai onko äitiyslomalla.

  VastaaPoista
 11. Se että Hullut päivät pääsee sotkemaan listoja nonkin radikaalisti on vain yksi todiste lisää siitä että listan sijoilla 10-40 olevien levyjen myyntimäärissä ei ole suurtakaan eroa (joitakin satoja?).

  Jos arvaan että tämän viikon sijalla 10. oleva Laura Närhi myi viime viikolla n. 250 kpl ja sijalla 40. oleva Eminem n. 50 kpl olen tuskin pahasti metsässä.

  VastaaPoista
 12. Ei Vartiaisen radiohittien määrässä vielä ole mitään poikkeuksellista. Aika monilta koti- ja muutamalta ulkomaiseltakin levyltä on lohkaistu neljä Top 10 -radiohittiä, ja Lauri Tähkän toiseksi uusimmalta peräti viisi.

  VastaaPoista
 13. Radiot vaan soittavat Vartiaisen sinkkuja valtavasti, oli ne sitten hyviä (Murunen), surkeita (Nettiin) tai keskinkertaisia (En haluu kuolla). Vartiainen on varmaan vuoden soitetuin artisti kaiken kaikkiaan. Mainostetuin on ainakin...
  Vartiainen todellakin tuntuu olevan median lemmikki, nytkin amppareista löytyy ylistäviä otsikoita tyyliin: Jennin suosio jatkuu hurjana, jälleen listaykkösenä ja Vartiainen teki todellisen listayllätyksen jne jne.

  Kun esim. Chisu nousi listan kärkeen vielä myöhemmillä viikoilla ja ilman Hulluja päiviä, niin eipä hänestä ollut mitään vastaavia ylistyksiä eikä siitä, että hän on jo yli vuoden ollut albumilistalla.

  Mielenkiintoista muuten, että molemmat Vartiaisen ykkössijat ovat Hullujen päivien alesta. Tosin ekan ykkössijan aikaan levyä sentään myytiin 15 eurolla ja olisi varmaan tullut ekalla viikolla muutenkin ykköseksi, mutta kuitenkin hauska huomio...

  VastaaPoista
 14. Kyllähän se ylex ja muissa nuorempien kanavilla soiminen olisi hyödyllistä artistille, koska nuoremmathan niitä levyjä enimmäkseen ostaa ja niistä puhuu facebookissa ym. Ilmaista mainosta, ei kait sitä kukaan voi kieltää.

  Mun käsittääkseni 8 euron tukkumyyntihinta on se raja, mikä erottaa midprice ja normaalihintaiset levyt. Eli myykö Stokka ihan oikeasti levyjä vaan 90sentin voitolla Hulluilla päivillä....??? Menekki on ilmeisesti niin hurjaa, että voi myydä pienemmälläkin katteella?? Ihmettelen, että Hulluilla päivillä on aina samat Vartiaiset sun muut alessa, miksei ikinä kokeilla jotain muita artisteja?

  Mun mielestä virallinen lista sekä kulta, platina ym levyt menettää kyllä merkitystä, kun Hulluilla päivillä pystytään ohjaamaan hyviä listasijoja tietyille artisteille ja Hullut päivät myy varmasti levyjä niin suuria määriä, että kulta, platina jne levyjäkin pystytään saamaan paljon Hullujen päivien avustuksella. Kulta ja muut levyt kertoo paljolti siitä, että kehen artistiin levy-yhtiö on panostanut suuria mainosrahoja, ketä myydään Hulluilla päivillä moneen otteeseen jne kuin. Levy-yhtiöt voi ostaa haluamilleen artisteille mainetta ja kunniaa erilaisin keinoin ja moni todellinen helmilevy ei saa minkäänlaista huomiota.

  VastaaPoista
 15. Chisuhan nousi ykköseksi listaviikolla 46, mutta ei saanut lainkaan samanlaista otsikointia ja hehkutusta medialta kuin Vartiainen. Jännä juttu tämä Vartiaisen hehkutus median puolelta. Eikä sitäkään hehkutettu median puolella mitenkään, että Anna Puu hallitsi monta viikkoa sekä varsinaista että midprice listaa, kun taas Vartiaisen kohdalla korostetaan, että hän hallitsee sekä varsinaista että sinkkulistaa.

  VastaaPoista
 16. Lainaus: "nuoremmathan niitä levyjä enimmäkseen ostaa ja niistä puhuu facebookissa ym. ". Toisaalla saamme kuulla ja lukea, että nuoret eivät enää käy levykaupoissa koska lataavat kaiken netistä. Vieläpä ilmaiseksi ja laittomasti. Tämä osin selittänee miksi suomalaiset äänitteet myyvät edelleen hyvin, eli ne eivät ole niin näihin ilmaisjakelujen kanaviin pesiytyneet, tai sellaiset on helpompi jäljittää kuin ulkolaiset. Ja hyvä niin. Oliskos levykaupoista ja fyysistä äänitteistä tulossa siten enemmän vanhojen ukkojen ja akkojen juttu...

  VastaaPoista