lauantai 24. heinäkuuta 2010

Duo #13: Wham!

Listablogin kesäsarjassa esitellään Suomen listahistorian 30 menestyneintä duoa.

George Michael (s. 1963) ja Andrew Ridgeley (s. 1963), GBR

Vuoden 1983 esikoisalbumilta, kahdeksanneksi nousseelta Fantasticilta julkaistiin paljon sinkkuja, joista Young Guns (Go for it)* ja Bad Boys** näkyivät Suomenkin Top 20:ssä. Varsinainen Wham!-ilmiö oli kuitenkin seuraavan vuoden platinalevy ja listaykkönen Make It Big, jonka ensimaistiainen Wake Me Up Before You Go Go**** nosti duon megasuosioon myös USA:ssa.

Whamin duoasetelma horjahteli alusta asti näkyvien, soolonakin menestyneiden taustatyttöjen takia (Dee C. Lee, Pepsi & Shirlie), ja lisähämmennystä aiheutti Careless Whisper**** -balladin lohkeaminen singleksi George Michaelin nimissä. Seuraajat Freedom**, Last Christmas* ja I’m Your Man** olivat taas Whameja, mutta jäähyväiskokoelmaa, 11:nneksi noussutta The Finalia (1986) edelsi toinen George-single A Different Corner*. Statistiksi ajautuneen Ridgeleyn sooloura jäi pannukakuksi.

Kokoelma If You Were There kävi listalla 1997, ja latauskauppa antoi uuden elämän joululaululle Last Christmas, joka on kolmena viime vuonna kiivennyt singlelistamme sijoille 16, 3 ja 9. Se oli myös single- ja radiohitti vuonna 1995 tanskalaisen Whigfieldin esittämänä, ja lukuisista muista versioista mainittakoon (vaan ei kuunneltakoon) Timo T.A. Mikkosen Joulusydän (1989). George Michaelin soolotuotantoon sisältyy viisi Top 10 -albumia, mutta myös floppeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti