maanantai 16. marraskuuta 2009

Kasvun paikka

Pääsin sitten minäkin katselemaan tulevan listasysteemin raameja ÄKT:n toimistossa. Vuoden myötähän listalaatija vaihtuu (lisää aiheesta täällä), ja nyt sain selvennyksiä muutamiin vaihdosta koskeviin käytännön juttuihin.

Ranger Computersin systeemiin saadaan yhdistettyä digimyynnin tiedot niin, että esimerkiksi iTunes Storen albumiostokset otetaan mukaan laskelmiin. Cd- ja vinyylisinglet sisällytetään yhä singlelistaan, ja näillä näkymin single- ja latauslistaa julkistetaan edelleen rinnakkain. Kokoamispäiväksi muuttuu perjantai, ja julkistuspäivä riippuu yhteistyömediasta. Joka tapauksessa listat julkistetaan myös netissä.

Rekisteröityvä äänitemyyntidata on oikeastaan yksi suuri massa, josta eri parametreillä saa koostetuksi halutunlaisia tilastoja tai vaikka kaikki samaan. Virallinen albumilista kasvaa Top 50:ksi, singlelista Top 30:ksi ja midprice sekä musiikki-dvd Top 10:ksi. Rumba alkaa julkaista samasta sessiosta eroteltavaa erikoisliikkeiden myyntilistaa. Midprice-kriteerit jäävät Kilpailuviraston säädösten takia edelleen hiukan tulkinnanvaraisiksi, ja rajatapauksia setvii muutaman hengen raati.

Potentiaalia hienoihin listoihin siis on, kun vain on jotain mitä mitata. Ja ymmärtäväinen mediakumppani.

1 kommentti: