lauantai 7. marraskuuta 2009

Avaa muistikuvasi mulle

Hiljattain Speed Promotion julkaisi vauhdikkaan tiedotteen, jossa hehkutettiin Britannian boogieveteraanien Status Quon keväisiä Suomen-keikkoja. STT teki sen pohjalta huomattavasti vähävauhtisemman uutisen, johon lisättiin lause ”Parhaiten se tunnetaan biiseistä In the Army Now, Rockin' All Over the World ja Pictures of Matchstick Men.” Eli kahdesta coverversiosta ja uran alkuhapuiluja edustavasta irtosinkusta (joka toki kotimaassaan menestyi).

Tapaus You’re in the Army Now on outo. Ilmeisesti porukat eivät muista siitä jättihitin tehneen Bolland-duon nimeä, koska littävät sen muistoissaan Status Quohon – joka vain hyödynsi sitä, että hollantilaisveljekset eivät lyöneet läpi Britanniassa. Toki se on poikkeuksellinen Quo-levytys kantaaottavuutensa takia. Meillähän Raul Reiman vesitti tekstin perusteellisesti ”kääntäessään” sen Meiju Suvaksen suuhun (Kun lähdet armeijaan).

Mitä vanhemmasta aktista on kyse, sitä mielivaltaisemmiksi nuo tiedotusvälineiden ”parhaiten tunnetaan” ja ”suurin hitti” -määritelmät käyvät. Eilisen Nyt-liitteen ”info”laatikossa väitettiin, että haastatellun Fredin suurin hitti on Kolmatta linjaa takaisin (1968). Okei, Suomen listat eivät aina ole häikäisseet luotettavuudellaan, mutta jotain referenssiä kuitenkin: Kolmatta linjaa takaisin nousi Suosikin singlelistan sijalle 14, kun kuusi (!) muuta Frediraitaa ylsi ykköseksi. Yhtäkään niistä ei mainita Nyt-jutussa.

Suosituimmillaan Fredi oli 1972, jolloin pelkistä käännösiskelmistä koottu Niin paljon kuuluu rakkauteen eteni siihenastisen levyhistoriamme ostetuimmaksi albumiksi (58000 kpl). Heti perään julkaistu Puhu hiljaa rakkaudesta ei jostain syystä ollut sillä mukana ja vietti singletilastossa yli vuoden. Avaa sydämesi mulle (1974) myi suunnilleen yhtä paljon, vaikka siinä oli nimikappaleen ohella useita miehen omia sävellyksiä. Menestys tyrehtyi (ansaitusti) vuoden 1976 euroviisuun Pump pump.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti