maanantai 23. maaliskuuta 2009

Jälkiviisautta, osa N

Katsoin vasta äsken boksista ohjelman, jonka ansiosta USA:n Pop Catalogue -albumitilaston ykkösenä komeilee The Essential Michael Jackson. Kyseessä on tietysti American Idol -kisan jakso, jossa 13 osanottajalla laulatettiin herran tuotantoa. Taso vaihteli, mutta onneksi myös materiaali – Thrilleriltä esitettiin vain kolme biisiä.

Tuo vaihtelevuus lienee vaikuttanut siihen, että show’ta seurannut kysyntä kohdistui onnistuneesti koottuun The Essential -tuplaan (2005) huomattavasti tunnetumman Number Onesin (2003) sijasta – tosin sekin eteni samaisen rankingin viitossijalle. Huonon julkaisuajankohdan jälkeen Number Ones on tasaisen menekin myötä kerännyt 1,8 miljoonan ostolukemat USA:ssa.

Catalogue-tilastoon eristetään mutkikkaahkon kriteeristön avulla ”liian vanhat” äänitteet, joita ei enää haluta varsinaiselle albumilistalle tukkimaan uutuuksien tietä. Tämän käytännön kyseenalaisuutta ovat viime aikoina entisestään korostaneet levyt, jotka uusien virikkeiden myötä alkavat vuosien jälkeen myydä paremmin kuin varsinaisena aktiiviaikanaan. Niiden paras listasijoitus jää siis rekisteröitymättä.

Abban Gold-kokoelma saavutti vuonna 1993 vain sijan 63, mutta viime vuoden Mamma Mia! -huumassa se olisi kiivennyt Top 10:n tuntumaan. Sama koskee The Essential Michael Jacksonia: vaikka se olisi viime viikon myyntiluvuilla yltänyt 45:nneksi, sen parhaaksi ”viralliseksi” numeroksi jää 96.

2 kommenttia:

  1. Outoa tuollainen jaottelu. Vähän niin kuin vanhempia urheilijoita kiellettäisiin osallistumasta samoihin kisoihin.

    VastaaPoista
  2. Onneksi Billboard kokoaa Comprehensive Album Chartiakin, näin pysyy kärryillä menekeistä. Josh Grobanin joulualbumihan luonnollisesti hylättiin viralliselta albumilistalta, vaikka se oli aivan joulun myydyimpiä.

    VastaaPoista