keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Adjutantteja Amerikasta

Keskinkertaisehkolla myynnillä listakärjen vallannut Pete Parkkonen on ainoa suomalainen Idols-laulaja Top 40:ssä, mutta saa seuraa Yhdysvalloista: hallitseva American Idol David Cook kohoaa 33–17 ja ensimmäinen sellainen Kelly Clarkson debytoi vaisusti sijalla 38. Ensi viikolla lössiin lyöttäytyy Koop Arponen, jolle Parkkosen ohittamisen ei pitäisi tuottaa vaikeuksia.

Nightwish on julkaissut jo kolme Top 10 -liveäänitettä. Seitsemänsiksi nousseiden From Wishes to Eternityn (2001) ja End of an Eran (2006) jatkoksi Made in Hong Kong ilmaantui kakkossijalle. Hyviä numeroita, mutta ilman noita yhtyeellä olisi päällä viiden listaykkösen putki. Yllättävämpi kärjen uhkaaja on K-systemin kokoelma neljäntenä. K:n eli Kimmo Kauppisen ansioluettelossa on kahdeksan Top 20 -singleä, mutta albumilistalla on tätä ennen jääty Top 20:n ulkopuolelle.

Muista tulokkaista Nopsajalka puolitti edellisen levynsä sijoituksen (32–16), kun taas Chris Cornell kertoi sen kolmella (6–18). Sijan 25 turkulaisbändi Cats on Fire on ensikertalainen, kun taas Tapani Kansan ekasta lista-albumista tulee syksyllä kuluneeksi 40 vuotta. Viimeaikaiseen profiiliin nähden Rakkautta on, rauhaa ei näyttäytyy kovin matalalla (34), mutta sijan 40 Timo Kiiskinen lienee tyytyväisempi – hänen edellisestä Top 40 -käynnistään kun on aikaa tasan 15 vuotta.

8 kommenttia:

  1. Kun lukuja ei meille taviksille julkaista on nettitietojen varassa. Suosikin, heh, sivuilla sanottiin että Parkkosen levyä on myyty yhteensä 23 000kpl. Siis viime viikolla, antoivat ymmärtää ;).

    VastaaPoista
  2. No niin, mitä se myynti kenellekin tarkoittaa. Tulee mieleen Juicen legendaarinen lohkaisu: "Mun levyjä ei myydä, niitä ostetaan!"

    Olisikin kliffaa, jos yhteisesti voitaisiin sopia, että "myydyimmät" levyt olisivat tukkumyyntiä ja "ostetuimmat" levyt todellisia kuluttajaostoja eli niitä, joita listat mittaavat.

    VastaaPoista
  3. Eipä muuten hirveästi näy Emma-gaala listoilla. Välillä ihmetyttää, mikä sen merkitys yleensä ottaen edes on.. Lähetyskään ei kerää mitään kovin erikoisia katsojalukuja. Jos Suomessa yritetään tehdä jotain suuren maailman tyyliin, se yleensä epäonnistuu surkeasti. (Kyllä, katsoin Melodifestivalen-finaalin..)

    VastaaPoista
  4. Ei kai ole salaisuus, että listan ykkössija saavutetaan noin 5000 levyn myynnillä. Sony Music mainostaa tietenkin tukkumyyntilukuja, mutta miksi nettisivut ja lehdet toistavat tätä harhaanjohtavaa tiedotetta ylivoimaisesta ykkösestä ja 23 000 kappaleen viikkomyynnistä? Iltapäivälehdillä on Idols-kytkentänsä, mutta Idols-hypen taittuminen Suomessa kiinnostaisi varmasti enemmän lukijoita kuin sen keinotekoinen tekohengitys.

    VastaaPoista
  5. Ykkössijaan edellytettävä myynti vaihtelee paljon, ei sille voi antaa mitään vaatimuslukua. 5000 voi korkeintaan olla suuntaa-antava keskiarvo, eikä sellaisenakaan kovin hyvä.

    VastaaPoista
  6. Niin, miksi lukuja ei julkaista? Eikö niiden pitäisi jonkun julkisuuslain nojalla olla julkisia tietoja, juuri siksi, ettei markkinointitarjkkoituksissa voisi väittää mitä hyvänsä?

    Puhutaan, että Suomi on avoin yhteiskunta. Tällainen ei vahvista sitä kuvaa.

    VastaaPoista
  7. Tässä voisi tietysti pitää pitkänkin palopuheen niistä asioista, joista sananvapauden nimeen vannova mediamme vaikenee, mutta tyydyn pariin pointtiin.

    Ylen listasysteemi ei ole niin kattava kuin esim. Yhdysvalloissa, joten sen tulostamista numeroista olisi helppo tehdä vääriä johtopäätöksiä. Aina joku huomioimatta jäänyt/jätetty kuitenkin älähtäisi, että mitä tuollaista väitätte, minä tiedän paremmin.

    Tarkkojen numeroiden antaminen myös helpottaa listan manipulointia.

    VastaaPoista
  8. Eikö sinkkulistaa manipuloida jo nyt, vaikkeivat luvut olekaan tiedossa, punkfinlandiin ja johonkin toiseen tässäkin blogissa mainittuun nyt tässä viittaan. Sitäpaitsi - kaiketi luvut ovat jokatapauksessa niiden tahojen tiedossa, joilla on todelliset resurssit manipuloida markkinointimielessä sitä listaa.

    Luvuthan ovat salaisia vain ihan taviksille, markkinoinnin kohteille.

    Lisäksi, jos listaus ei ole kattava ja jotkut tahot jäävät ulkopuolelle niin olisihan se nyt hyvä, että tämäkin puhuttaisiin auki. Muutoin mieleen tulee, että valikointi on tarkoituksellista ja sillä on päämäärä. Avoimuusongelmia on toki muillakin, musiikkipuolella vaikka erilaisten formaattien äänestystulosten kohdalla. Salailu herättää kuitenkin aina suuria epäilyksiä, sillä se antaa mahdollisuuden vallankäyttöön.

    VastaaPoista