torstai 5. helmikuuta 2015

Violetta, toinen äitini


Pakko oli hämmästyä, kun eräänä aamuna Amppareiden klikatuimpia otsikoita oli Billboardin listapalvelua mainostava The Voicen juttu: ”Haluatko tietää, mikä kappale oli listaykkösenä silloin kun synnyit?” Muutkin sivustot jakoivat linkkiä (etenkin radioasemien sivustot), ja jossain vaiheessa kerrottiin palvelun väliaikaisesti kaatuneen yleismaailmallisen ylikiinnostuksen takia.

Täkäläisissä uutisissa puhuttiin vain Billboard-listasta, ei mitään lisätietoa edes siitä, minkä maan suosikkeja se mittaa. Noin 6–7 vuotta sitten netissä levisi linkki vastaavaan brittiläiseen palveluun. Tuo Everyhit on yhä auki, mutta sitä ei ole muutamaan vuoteen enää päivitetty. Itse en oikein ymmärrä koko kysymyksenasettelun viehätystä, mutta jos aihe todella kiinnostaisi, tutkisin mieluummin suomalaista kuin amerikkalaista listahistoriaa.

No juu juu, syötin minäkin syntymäaikani Billboardille (mitähän ne tekevät kaikella sillä datalla?), mutta tulokseksi tarjottu You Tube -linkki (kuva ohessa) ei tekijänoikeussyistä avautunut. Vaikka olisi lähtenytkin soimaan, niin tosiasia on se, että varsin suuri osa USA:n ykköshiteistä on suomalaisille käytännössä tuntemattomia. Suurempi osa kuin brittiykkösistä, suomalaisista puhumattakaan.

Suomenkin hittihistoria on joskus yllättävän outoa. Muiden listojen ilmestymiskatkosten takia en edes tiennyt, mikä oli ykkössingle minun syntyessäni – ennen kuin viime kesänä pääsin käsiksi Ilta-Sanomien arkistoon. Tuoksi ykkössingleksi paljastui norjalaisen Ray Adamsin Violetta, jota en tunnusta ikinä aiemmin kuulleeni ennen kuin klikkasin sen netistä soimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti