lauantai 21. tammikuuta 2012

Suosiota vai uteliaisuutta?

Kohu-Robinin kohubiisi Frontside Ollie ei ihan pystynyt lunastamaan kohuaasemaansa singlelistalla, vaan debytoi vasta viidentenä. Sekin on toki kotimaiselle tulokkaalle harvinainen sijoitus, mutta ristiriidassa ”päivässä Itunesin kärkeen” -hehkutuksen kanssa. Spotifyn soitetuimpiin biisi ei vielä ehtinyt.

Vaikka You Tuben miljoonalukemat toki häkellyttävät, videon tasaväkiset pitää/ei pidä -merkinnät auttavat muistamaan, kuinka erilaisessa motivaatiomaailmassa siellä liikutaan maksullisiin musiikkipalveluihin verrattuna. Videosivustoillahan keräävät klikkauksia kaiken maailman toisiaan purevat vauvat, eikä tuollaista paljolti uteliaisuuden ohjailemaa liikennettä voi suoraan julistaa todisteeksi musiikillisesta menestyksestä.

Rinnastukset Justin Bieberiin myös onnahtelevat molemmilla jaloilla. Vähättelevä vertaaminen kansainvälisesti tunnetun tähden vuosien saatossa keräämiin latauksiin on älytöntä, kun kukaan ei voi millään tasolla edes arvioida suomalaisfanien osuutta kokonaislukemista. Robin ohitti listasijoituksellaan jo nyt kanadalaisen, joka ei ole netonnut Suomessa yhtään Top 20 -sinkkua.

Seuraamisen arvoista Robin-kuviossa on se, että häntä voi pitää ensimmäisenä suomalaisena ennen äänenmurrosta läpilyöneenä poikapoptähtenä. Yleensä jostain syystä hänenkaltaistensa ääni muuttuu murrosiässä aika vähän, mutta entä jos Robin jonain aamuna huomaa muuttuneensa Suomen Justin Bieberistä vaikkapa Suomen Barry Whiteksi?

8 kommenttia:

  1. Olen rohkea ja ennustan Frontside Olliesta vuoden ostetuinta singleä maassamme. Siis vain ennustan. Mutta ennenkokemattoman monta kertaa olen jo nyt sivukorvalla kuullut sitä hyräiltävän tai siitä puhuttavan lähibussissa.

    Kaikkiaan virkistävä tapaus suomalaisessa popilmastossa.

    VastaaPoista
  2. Frontside Ollien viides sija tuli ymmärtääkseni kahden päivän myynnillä.

    Netistä löytyy parikin itunesin myyntiä reaaliajassa seuraavaa saittia. Näiden mukaan Fronside Ollien myynti on todella poikkeuksellisen kovaa.

    Esimerkiksi viimeisen viiden päivän myynti on noin neljä kertaa suurempi kuin lähimmillä uhkaajilla, Emeli Sandélla, Cheekillä ja Adelella.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tiedosta. Saako linkkiä?

    VastaaPoista
  4. Pitää vielä korjata tuon viimeisen kappaleen muotoilua. Suomessa siis kukaan poika ei ole ollut poptähti ennen ja jälkeen äänenmurroksen, onhan meillä Robinin ikätoveri Puhuva kone.

    VastaaPoista
  5. http://www.livepopbars.com sivustolta löytyy eri maiden ja genrejen TOP 100 listoja viimeisen 24 tunnin myynnin mukaan. Myynti on ilmoitettu suhteellisena, mutta pienestä myynnistä johtuen Suomen myyntiluvut saadaan helposti näistä tiedoista laskettua.

    http://digitalsalesdata.com sivustolla on yritetty muuttaa itunesin ilmoittamat suhteelliset myynnit oikeiksi myyntiluvuiksi. Näihin lukuihin kannattaa suhtautua kuitenkin varauksella. Lisäksi joskus siellä on ihan puhtaita laskuvirheitä, esim. Suomen myynnit on ilmoitettu kaksinkertaisena yms.

    VastaaPoista
  6. Minusta kummallisinta uusimmassa singlelistassa on Adelen ykköstila Rolling in the deepillä. Onko se ollut jossain tv-sarjassa tai mainoksessa, mikä selittäisi sen nousunn kärkeen?

    VastaaPoista
  7. Sekin on kiintoisaa, että ymmärtääkseni Rolling in the Deep on 21-levyn ainoa hitti, jota voi kuunnella Spotifyssa (ja paljon kuunnellaankin).

    VastaaPoista
  8. Suomessa Spotify:ssa on kuunneltavissa ainoastaan "Rolling in the Deep"-single ja "Set Fire to the Rain" remix-single suositulta 21-levyltä (koko levyä nimittäin ei ole Spotifyssa). Sen sijaan eka levy 19 löytyy kokonaisuudessaan sekä siltä julkaistut singlet. Siitä johtuen esim. tällä hetkellä Suomen Spotifyn listalla sijalla 32 löytyy jonkun cover/tribute-artisti Bethin versio "Someone Like You"-biisistä koska alkuperäistä ei ole saatavilla. Ruotsin Spotifyssa puolestaan on kuunneltavissa 21' Sampler joka ei sisällä koko levyä mutta kyllä nuo kaikki levyn hitit.

    VastaaPoista