tiistai 16. heinäkuuta 2024

Kielikylpyä ruuhkassa

Käärijän ja Joostin yhteissingle Trafik! eteni täpärästi julkaisupäivänään Spotifyn ykköseksi, mutta Joostin kotiseudulla Alankomaissa se debytoi vasta sijalla 75 ja putosi siitä 114:nneksi. Biisi on näyttäytynyt kuuden maan Top 200:ssa, mikä on Käärijän uran toiseksi paras tulos.

Suomalaisen ja ulkomaalaisen vokalistin duetot eivät enää ole erikoisuuksia. Jo nelisen vuotta sitten kokosin niitä tänne, ja sen jälkeenkin on saatu mm. Ed Sheeranin ja Ellinooran 2step, joka edusti jo kadonneeksi luultua armopaladuetto-genreä. Maailmantähti lokalisoi biisinsä jakamalla sitä erimaalaisten yrittäjien täydennettäviksi. Mikael Gabriel on tehnyt jo kolme Top 10 -hittiä virolaisen Nublun kanssa.

Esityskieli on joidenkin biisien sisällä vaihdellut, mutta kolmikieliset ovat harvinaisuuksia. Trafik! sisältää kuullakseni ääntelyä ainakin englanniksi, suomeksi ja hollanniksi. Joostin tämänvuotinen viisukappale Europapa saattaa olla listahistoriamme ensimmäinen hollantia sisältävä hitti. Yksi kisassa hollanniksi esitetty euroviisu ylsi meillä kärkikymppiin käännöksenä What Do I Do (Sandra & Andres 1972).

1 kommentti:

  1. Samanthan "Eviva España" kävi vuonna 1973 sijalla 19, ja sen alkuperäislevytys oli hollanniksi. Mutta useimmissa Euroopan maissa siitä julkaistiin espanjankielinen versio "Y viva España", luultavasti siis Suomessakin...

    VastaaPoista