lauantai 13. tammikuuta 2024

Esihistoria tänään

Kuuntelen tätä kirjoittaessani ikäihmisille suunnatun Boom Radio UK:n suoraa lähetystä, jossa soi Sandie Shaw. Minkä ihmeen takia? Kelataanpa kasetin alkuun. Olen kertonut joskus soittelevani Mixcloudista 40+ vuoden takaisia BBC:n brittilistalähetyksiä, ja ennen kuin löysin keskiaalloilta BBC Radio 1:n, kuuntelin Radio Luxembourgia.

Jos noissa BBC-näytteissä on kiitettävästi ajan patinaa, niin entäs sitten Luxembourgissa, sehän on jo esihistoriaa? Ei ihan, sillä löysin 44-minuuttisen tallenteen, jossa aloitetaan kanavan englanninkielinen osuus jouluaattona 1979. Kuuntele huoleti, siinä ei soiteta lainkaan joulumusiikkia! Äänessä on Rob Jones, joka juonsi usein myös Luxembourgin listalähetyksiä.

Koska BBC:n tuolloinen listaisäntä Tony Blackburn on jo kahdeksankymppinen gubbe, niin lieneekö muisteloideni varhaisempi hahmo Jones edes elävien kirjoissa? Toki on, ikää vasta 68, ja häntä voi paraikaa kuunnella Boom Radiosta. Kaupallisen brittiradion veteraanit perustivat kanavan vastaiskuksi BBC:n nostalgiakoneistolle ja lähettävät ohjelmaa kodeistaan. Listaohjelmaa en ole vielä löytänyt. Mukana on muitakin Luxembourgin tekijöitä.

Viimeinen muistikuvani Lux 208:sta on toukokuulta 1984, kun olin kotipuolessa taivaskanavien ulottumattomissa. Ilmeisesti vakiona tuli ohjelma, jossa muutama levy-yhtiöiden edustaja esitteli vuorollaan yhden uutuussinglen, ja kaikki keskustelivat kuulemastaan. Stiff-mies toi mukanaan Madness-lohkaisun One Better Day, joka ansaitusti sai paljon kehuja.

1 kommentti: