sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Aakkosten lähiliikenne

Kun tarkistan Spotify-listalle nousseet uutuudet, käytännön syistä kavahdan yhtä hittityyppiä: fiittauksia. Ne tarkoittavat ylimääräisiä arkistomerkintöjä, jotka pitäisi muistaa myöhemminkin kun lisätään sijalukutiedot ja vuosilistalta mahdollisesti irtoavat pistemääränapit. Mitä enemmän vierailijoita, sitä työläämpää.

Yksi harvinainen piirre kuitenkin helpottaa näpertämistä, esimerkkinä Paperi T:n ja Pariisin kevään tuore yhteishitti Muuttolinnut, rantahiekkaa. Artistit ovat aakkosjärjestyksessä lähekkäin, välissä vain kuusi nimeä, joten ei tarvitse paljon selailla yli miljoonan merkin tiedostoa. On puhuttu Paperi T:n hiljaiselosta, mutta Pariisin kevät on paljon harvinaisempi näky striimilistalla – Kesäyö (2012) oli tähän asti ainoa Top 40 -noteeraus.

Ei tuo aivan ennätyksellistä läheisyyttä ole, tiedämmehän jopa samalla sukunimellä siunattujen laulajien yhteistyöstä kuten Janet ja Michael Jacksonin Scream (1995). Samaan sukuun liittyy toinen poikkeustapaus: The Jacksonsin suurimmalla Suomi-hitillä State of Shock (1984) vieraili Mick Jagger, ja noiden osapuolten väliin mahtuu arkiston aakkostuksessa vain kolme nimeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti