keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Yhtäjaksoisuuden ihme

Viime viikolla Nelonen Median musiikkijohtaja Mikko Koivusipilä kysyi Twitterissä:
@timopennanen armoitettu listatietäjä, onko @ElastinenRR ja @jennivartiainen Epäröimättä hetkeäkään jo kohta ohittanut kaikkien aikojen pisimpään radiolistan kärkisijaa pitäneen Palava vettä -kappaleen? Laskujeni mukaan lähellä ollaan. Onko jopa viikon päässä?

Johon vastasin:
Replying to @Mkoivusipila @ElastinenRR and @jennivartiainen Peräkkäisissä ykkösviikoissa ollaan nyt tasoissa (14), mutta ennen putkeaan Palavaa vettä kävi kahdesti ykkösenä eli kokonaismäärä on 16. Jos haluaa ennätyksen kokonaan itselleen, on sinniteltävä vielä kolme viikkoa.

Kukaan kolmesta vastaanottajasta ei kuitannut vastaustani mitenkään.

Tällä viikolla kuitenkin levisi uutinen: muun muassa rakas Rumba-kollegani 80-luvulta asti, Ari Korpi, kertoi että ”Elastisen jättihitti Epäröimättä hetkeekään (feat. Jenni Vartiainen) on tehnyt historiaa. […] Se on ollut Suomen radioiden soitetuimpien kappaleiden listan ensimmäisellä sijalla nyt yhtäjaksoisesti 15 viikkoa. Edellistä ennätystä piti hallussaan Lauri Tähkä kappaleellaan Palavaa vettä.”

Avainsanana siis ”yhtäjaksoisesti”, jonka tiedoteteknistä taikavoimaa olen ennenkin ihmetellyt. Eikö se ole oikeastaan kunnioitettavampaa, että pystyy palaamaan listaykköseksi syrjäyttämisen jälkeen? Miksi ylipäänsä toinen ykkösviikko on eriarvoinen kuin toinen?

No, tässä on toki ainekset jatkokertomukseen. Ensi viikolla kerrotaan Epäröimättä hetkeekään -hitin nousseen Palavan veden rinnalle sen oikean ennätyksen haltijana ja seuraavalla taas ”tehneen historiaa” ennätyksen ainoana omistajana. Jos ja kun se on Koivusipilästä kiinni, ykkösputki toki jatkuu riittävän pitkään. Hänen roolinsa tässä tiedotusprosessissa kyllä hiukan hämmentää. Tulee mieleen vanha sanonta ”pukki kaalimaan vartijana”.

1 kommentti:

  1. Olisi kyllä hyvä, jos radiolistalla painotettaisiin enemmän esim. sitä, kuinka moni eri asema soittaa kappaletta (tällä tavalla tietyt ketjut eivät pystyisi vaikuttamaan listaan yhtä paljon). "Epäröimättä hetkeekään" tosin taitaa soida aika monella muullakin asemalla, mutta se, että top 10 -sijoillekin on aiemmin päästy yhden kanavan soitoilla, vahingoittaa jo listan uskottavuutta.

    VastaaPoista