torstai 9. heinäkuuta 2020

Nimetön, ei äänetön

Anton Vanha-Majamaan viimeviikkoinen artikkeli Pyhimyksen ja Salla-Marja Hätisen esittämän Valo pimeän -hitin sopimussotkuista herätti paljon keskustelua ja muun median kopiointia. Päällimmäinen ihmetyksen kohde tuntui olevan, miksi Hätistä ei merkitty kappaleen esittäjätietoihin. Pyhimys vetosi siihen, ettei Mikko-albumin muitakaan fiittaajia mainita.

Tuo pohjimmiltaan kiinnostaa myös minua, koska pyrin arkistoihini merkitsemään nuo tiedot mahdollisimman mielekkäässä muodossa. Kautta aikojen sekä esittäjien että kappaleiden nimiä on kuitenkin tarjottu ristiriitaisesti esim. singlellä, albumilla ja kokoelmalla. Onko biisin nimessä sulkeita vai ei, ja mihin se sulkeissa ollut hävisi?

Hätinen ja Pyhimys ovat äänessä Valo pimeän -kappaleessa kutakuinkin puoliksi, mutta pophistoria tuntee paljon tapauksia, joissa hitin alusta loppuun yksinkin esittänyt vokalisti on jäänyt vaille krediittiä. Moonlight Shadow’n (1983) lauloi Maggie Reilly, mutta kannessa luki Mike Oldfield. Lähes kaikissa Aviciin sinkuissa luki vain Avicii, vaikka niissä kuultiin hyvinkin tuttuja ääniä Robbie Williamsista alkaen.

Suomessa tuollainen tapaus oli Sipen sooloalbumi (2002). Sen hyvin menestyneillä singleillä Häiriintynyt kuu ja Seurataan johtajaa lauloivat nimettömästi Gösta Sundqvist ja Anna Eriksson. En muista aiheesta kohistun sen kummemmin. Kun Seurataan johtajaa päätyi Erikssonin kokoelman nimikappaleeksi, levyn takakannen biisiluettelossa ei puolestaan mainittu Sipeä lainkaan.

Biisit.infon mukaan ainoa soittotiedoissaan Sipen huomioiva radioasema on Iskelmä, silläkin harhaanjohtavasti featuring-nimikkeellä. Spotifyssa – jossa nykyään pitäisi olla ne tarkimmat ja loogisimmat tiedot – kappaleesta löytyy versioita sekä Sipen että Erikssonin nimissä, mutta mistään ei suoraan käy ilmi, että kyseessä on sama levytys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti