perjantai 3. heinäkuuta 2020

Ollin oppitunnit

Viime viikolla kuollut Olli Heikkinen paitsi sävelsi joitakin Miljoonasateen parhaista biiseistä (Murheenkryynit, Rakkaus on lihaa) oli myös ansiokas musiikintutkija, jonka analyysejä voi yhä kuunnella Yle Areenan Hitin kaava -ohjelmista. Paljon meni miehen mukana.

Kun totesin joutuvani kuuntelemaan tuhat kappaletta tulevaa kirjaani varten, suunnittelin ottavani tilanteesta kaiken irti ja merkkaavani ylös mahdollisimman monta kunkin hitin ominaisuutta laajaa vertailua & tilastointia varten. Toistuvasti ajattelin, että Olli Heikkisellä olisi varmaan hyviä ideoita tähän.

Vaikka sainkin tilanteesta aika paljon irti, joskus meni myös sormi suuhun: miten määritellään soolo? Olisi ollut kiva tilastoida kitara- ja etenkin jokin-muu-kuin-kitarasoolot, mutta yllättävän hämmentävästi ne popparit joskus musisoivat. Auta Olli: onko esimerkiksi Anssi Kelan 1972:n väliujellus kitarasoolo vai jotain muuta?

Aiemmin nälvin Hitin kaava -ohjelman biisivalintoja, ja olihan siellä liikaa outouksia. Miksi 24 biisiin valikoitui kaksi Haloo Helsinkiä? Miksi niinkin selvä floppi kuin Duffyn Well, Well, Well? Varmaan sekin kertoo jotain, että noista 24 kappaleesta vain kahdeksan mahtui mukaan tuhannen menestyneimmän listahitin laskelmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti