torstai 30. tammikuuta 2020

Seitsemän on enemmän kuin kuusi

Kuvitellaan hetki, että Striimatuimmat-lista nauttii sitä julkisuutta ja arvostusta, joka sille kuuluisi. Okei, ei taida onnistua, mutta spekuloidaan kuitenkin vähän. JOS alaa kiinnostaisivat viikon uutuuksien debyyttisijat Striimatuimmat-listalla, niin miten tietoista porukka olisi siitä, kuinka suuren vajeen laadinta-ajankohta aiheuttaa?

Suuri enemmistö musiikista julkaistaan torstain vaihtuessa perjantaiksi, mutta lista kootaan ajanjaksolla torstai–keskiviikko, eli debyyttisija saavutetaan kuuden päivän striimauksilla. Yksi päivä sinne tai tänne, eihän se mitään ratkaise? Kyllä voi ratkaista paljonkin, kuten oheinen graafi pyrkii havainnollistamaan. Klikkaa isommaksi.

Laskin siihen neljän uusimman Spotify-viikkolistan sijalukukohtaiset striimikeskiarvot. Alempana piirtyy käyrä, joka syntyisi kuuden päivän striimeillä. Ero ei näytä suurelta, mutta kun sijalukukäyrä loivenee, niiden väliin mahtuu aina enemmän tapahtumia. 150 000 striimiä kuudessa päivässä tuottaisi sijan 20, mutta seitsemässä päivässä vain sijan 32. Puuttuva vuorokausi aiheuttaa jopa 12 pykälän vajeen.

Toisinpäin katsottuna: saavuttaakseen Striimatuimmat-listan sijan 30 uutuusbiisin pitäisi komeilla kuuden päivän ajan keskimäärin sijalla 18. 20. sija edellyttäisi kuutta päivää noin sijalla 13. Kymmenes sija edellyttäisi kuutta päivää noin sijalla kuusi. Selvä takamatka siis. Useimmille kotimaisille biiseille eka viikko on selvästi vahvin. Eikö ketään tosiaankaan kiinnosta tuosta takamatkasta eroon hankkiutuminen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti