keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Maailma 3 kk ennen kuin synnyit

Viikonloppuna sormeilin ja selailin Helsingin Sanomien 130-vuotisjuhlaliitettä ja totesin: ei kiinnosta yhtään. Muutenkin mietin suhdettani lehteen ja huomasin ymmärtäväni ihmisiä, joiden on vaikea lähteä väkivaltaisesta parisuhteesta. Kärjistystäkö? No, kun tänäkin vuonna on saanut ihastella esim. lehden Leaving Neverland -linjanvetoja ja sitten lukea päätoimittajan juhlavaa hehkutusta ”laatuun ja faktoihin perustuvasta journalismista”, niin yhteisvaikutus on aika väkivaltainen.

Asiakkuuttani on ylläpitänyt lähinnä lista-aiheinen vielä julkaisematon projekti, jolle Aikakoneesta, Hesarin lehtiarkistosta sanahakuineen, on ollut paljon hyötyä. Vanhoista jutuistakin jonkin verran, mutta erityisesti tv-ohjelmatiedot ja muu mekaaninen juoksutus (sekä mainokset!) ovat auttaneet ankkuroimaan tapahtumia oikeisiin ajankohtiinsa. Nyt tiedonhaun suurin tarve on kuitenkin tyydytetty, ja suhdetta joutuu taas pohtimaan.

Ristiriitoja tarjoaa tämäkin palvelu, joka kertoo maailman tilasta haluttuna päivämääränä. Synttärikärjellä sitä kaupataan, ja siitä minullakin on huomautettavaa. Hesari väittää syntymäni hetken listaykköseksi biisiä, joka ei todellisuudessa mahtunut tuolloin enää edes Top 20:een. Lähteenä on mainittu Wikipedia, jonka tiedoissa on paljon vaillinaisuuksia vuosien 1960–63 väliltä. (Oikea vastaus kuvassa.)

Kuten olen aiemmin kertonut, jäljitin kaikki puuttuvat listat Cash Boxin ja Ilta-Sanomien arkistojen avulla, ja ne on jo vuosia sitten julkaistu netissä. Trafiikista päätellen aika moni löytää ne googlaamalla.

Näin kerrotaan kesäkuusta 2007: ”Jos äitisi tykkäsi listahiteistä, synnytyssalissa saattoi hyvinkin soida Ves Rain singellään (sic) Smile for Me. Se nimittäin oli singlelistan kärjessä sillä viikolla, kun synnyit.” Ihan kaikkia ykkösiä ei tähän kuvioon jostain syystä kelpuutettu, esimerkiksi Ves Rainin edeltäjää. Se oli Reverend Bizarren Teutonic Witch.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti