tiistai 3. huhtikuuta 2018

Historian hienosäätöä

Hittivuosilista 2017 ei valmistu vielä lähiviikkoina, mutta sain lyödyksi lukkoon sen pistekertoimet ja pääsin täten päivittämään jouluhittien kokonaispistemäärät. Mariah Careyn All I Want for Christmas Is You haali paremman kertasaldon kuin koskaan ennen, yli 500 pistettä. Se eteni vihdoin 1994-hittivuosilistalle (Top 75), ja tätä menoa se saattaa neljässä–viidessä vuodessa nousta Careyn suurimmaksi Suomen-hitiksi ohi Without Youn.

Jouluhittien potti kasvaa nihkeän hitaasti sesongin lyhyyden takia, mutta edistystä aina tapahtuu. Whamin Last Christmas nousi 1984-listalla kolme sijaa 29:nneksi, ja Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teen ylitti tuhannen pisteen nappihittirajan. Antti Tuiskun Lämmin lumi peittää maan on ihan rajan tuntumassa.

Muutkin voivat elpyä kuin joululaulut. Chester Benningtonin kuolema stimuloi Linkin Parkin In the End -hittiä sen verran, että 2001-hittivuosilistasijoitus koheni 59–55. Aikakoneen Odota-remixin käväisy latauslistalla tuotti lyhyydessäänkin tulosta: biisi ohitti 1995-tilastossa Diana Kingin Shy Guyn, eli nelos- ja viitossija vaihtuivat.

3 kommenttia:

 1. Onko järkeä kartuttaa vanhan kappaleen pistesaldoa köykäisen remiksin takia jossa vieläpä mukana feattaava artisti? Eikös sen pisteet pitäisi laskea aivan omaan laariinsa.

  VastaaPoista
 2. Eiköhän tuota "köykäisyyttä" voida pitää myös argumenttina yhdistämisen puolesta. Vaikka joitain remixejä onkin tuolla listatietokannassa jostain syystä erikseen (esim. Der Kommissar Part II, The Look 95).

  VastaaPoista
 3. Kriteerinä ei ole köykäisyys. Kaikkia remixejä tai edittejä ei voi laskea erikseen, enhän voi esimerkiksi tietää, soittavatko kaikki radioasemat tismalleen samaa versiota samasta biisistä. Aikakoneen Odota on remixinäkin selvästi sama biisi kuin ennenkin. Falcon Der Kommissar Part II mielestäni ei ole sama kuin se vanha, siinä on eri sanat. Samalla perustella Raptorin Oi beibi ja Oi beibi 2 ovat eri biisejä.

  The Look 95:n olen myöhemmin yhdistänyt alkuperäiseen. Sisältää hitin -kirjassahan 50 hittiä -aikakausi (92-) ja sitä edeltänyt oli kirjattu erikseen eri pisteytyksen takia, esimerkiksi Metallican One oli siellä kahteen kertaan, mutta ei ole enää.

  Esimerkki tapauksesta, jossa vanhan kappaleen uusi julkaisumuoto aiheutti uuden listamerkinnän: Kirkan ja Sammyn Daa-da daa-da. Siinähän Sammyn vanhaan hittiin lisättiin Kirkan lauluosuuksia. Koska se julkaistiin Kirka-singlenä promotoimaan Kirkan kokoelmalevyä, laskin sen omaksi hitikseen. Jos se olisi julkaistu Sammy-singlenä promotoimaan Sammyn kokoelmalevyä, olisin luultavasti ynnännyt sen alkuperäiseen.

  Rajanvedosta voi olla monenlaista mieltä, mutta olen tyytyväinen siitä, että mulla on rajanvetoperiaate, jota ei ainakaan kovin usein joudu pähkäilemään.

  VastaaPoista