lauantai 13. helmikuuta 2016

Sannin kone ei hyydy

Sannin uuden sinkun Spotify-suosio poiki paljon sekalaisia uutisia. Ensin kerrottiin – Spotifyn omaan päivälistaan perustuen – että Että mitähän vittua rikkoi ennätyksen kerättyään päivässä yli 294.000 kuuntelua. Myöhemmin levitettiin vähemmän huomiota saanutta tietoa, että ”todellinen” (?) lukema olikin peräti 349.961. Spotify-laskennassa kakkospäivän numero karttui 304 tuhanteen, eikä edes kolmantena päivänä tullut juuri pudotusta.

Merkillepantavaa on sekin, että vaikka uutuusjulkaisut on yritetty vakioida perjantaipäiviin, Että mitähän vittua julkaistiin keskiviikkona. Ennätysuutiset levisivät tehokkaammin arkipäivään ajoittuneina, ja sunnuntaina nähdään, oliko aikaistuksesta apua perässä laahaavan virallisen ns. singlelistan kannalta. Jos siihen ehti rekisteröityä edes kahden päivän soitot, ykkösdebyytti on todennäköinen. Latauslistalta tuli nelossija ja radiolistalta odotetun alhainen #59.

Bonusotsikkoja Sanni haali tietenkin biisin nimessä esiintyvän kirosanan takia. Vedottiin nuoriin, vaikutteille alttiisiin kuuntelijoihin, mutta jäi epäselväksi, kumpi on ongelma: se, että lapset ”oppivat” rumia sanoja vai se, että noita sanoja aletaan käyttää liikaa, jolloin ne menettävät tehonsa. Kirosanat ovat taitolaji, ja hittihistoriaa tutkittaessa voi todeta, että niitä on osattu käyttää säästeliäästi.

Kun Pelle Miljoona lauloi vuonna 1977 ”perrkele, olen työtön”, se ei synnyttänyt kiroilubuumia, kuten ei Edu Kettusen vuoden 1989 kertosäekään ”saatanan kone älä hyydy” tai PMMP:n vuoden 2003 läpimurtohuudahdus ”helvetin hyvin menee”. Ilta-Sanomat keräsi Äänitearkiston nettitietokannasta vittu-sanan nimessään sisältäviä biisejä varsin laihoin tuloksin. Fono.fistä niitä olisi löytynyt moninkertainen määrä.

7 kommenttia:

 1. Virallinen sinkkulistan rytmi on torstaista keskiviikkoon ja viime viikkojen listojen perusteella maanantain-keskiviikon tapahtumatkin näyttää siirtyneen seuraaville viikoille.

  VastaaPoista
 2. Huomio, Kaarina Suonio!
  Kiroilua, ei tosin Ylen taholta.

  O.Tempora

  VastaaPoista
 3. Kaarina Suonio on eri ihminen kuin Kaarina Suonperä.

  VastaaPoista
 4. Sannin puuttuminen singlelistalta on todella omituista. Kappale keräsi pelkästään keskiviikkona 294429 toistoa ja Spotifyn uusimmalla viikkolistalla sijalla 14 oleva Light It Up on kuunneltu vain 279582 kertaa. Toki Spotifyn viikkolistalla on eri laadintaväli kuin "singlelistalla", mutta ei tämäkään selitä Sannin puuttumista. Kappaleen ensimmäisen päivän striimit olisivat nimittäin riittäneet kaikkina muina viikkoina Spotify-listalla vielä korkeammalla, vuoden ensimmäisellä viikolla jopa seitsemännelle sijalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla muilla viikoilla tarkoitin vuoden 2016 kaikkia viikkoja, jos se jäi epäselväksi. Kuuntelumäärät tosin ovat kasvaneet viime aikoina niin paljon, että eiköhän tuo päde aiempienkin vuosien joka viikkoon.

   Poista
 5. Vähän off topic, mutta Yhdysvaltojen Hot 100 -listan top tenissä oli viisi vuotta sitten tällainen kiroilukolmikko:

  5 4 F**kin' Perfect - P!nk
  6 6 Tonight (I'm F**kin' You) - Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E
  7 16 F**k You! - Cee Lo Green

  VastaaPoista
 6. Jesse Kaikuranta aloitti tuon jeesustelun "voi jeesus me yhteen kuulutaan", aiempi korvaan tarttunut irtokivi häneltä oli "lobotomia". Kummallisia sanoituksia. Sannin "mitähän vittua" on pöljää sanoitusta sekin. Kotimaisen musiikin suurkuluttajana eipä ole mieleisiä kappaleita ilmestynyt kuukausiin. Ovatko levy-yhtiöissä nuoret kossit päättäneet että rahastetaan nyt kaikki kirosanat taas kertaalleen...

  VastaaPoista