sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Niitto onnistuu talvellakin

Hiljattain julkaisin laskelman useimmilla levyillä Suomen albumilistan ykköseksi yltäneistä esittäjistä, ja nyt tuota tilastoa on syytä päivittää. Yhtenä viidestätoista viidesti ykköseksi päässeestä mainittu Viikate onkin nyt yksi seitsemästä, joilla on kuusi ykkösalbumia. Tänään näet XII – Kouvostomolli debytoi kärjessä. Paalupaikkojen lisäksi yhtyeellä on kuusi merkintää seitsemän parhaan joukossa.

Miltei samantasoisen ansioluettelon kerännyt Dream Theater jätettiin toisen kerran peräkkäin ja yhteensä neljännen kerran listalla kakkoseksi, mutta vitriinissä on pari kultamitaliakin. Vaikka Sia (#8) nousi pykälän ylemmäs kuin edellisellä levyllään, on vanhoihin saavutuksiin vielä pitkä matka: 1000 Forms of Fearhän roikkui Top 50:ssä yhteensä yli vuoden. Neljänneksi korkein uutuus Avantasia (#11) jäi kaksi sijaa ennätyksestään. Rihannan sekavasti julkaistun Antin 29. sijaa on vaikea suhteuttaa mihinkään.

Hittilistojen tulokkaat ovat kaivaneet inspiraatiota tavallista kauempaa, 50 vuoden takaa. Spotifyn kärkikolmikossa jo neljä päivää viihtynyt Tippa-T:n Ei Tippa tapa lainasi nimen, intron ja muitakin palasia Irwin Goodmanin ekalta ykkössingleltä vuodelta 1966. Latauslistan kahdeksanneksi kiivennyt Disturbedin The Sound of Silence on vielä vanhempaa perua. Simon & Garfunkel levytti sen jo 1964, mutta USA:n ykköseksi noussut versio julkaistiin seuraavan vuoden syksyllä. Meillä biisi on nyt ensi kertaa hitti, vaikka monenlaisia suomennoksiakin on vuosikymmenten saatossa kuultu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti