torstai 19. syyskuuta 2013

Nartun notkahdus

Smurffielokuvaan tehty Ooh La La oli kaikkialla melkoinen floppi Britney Spearsin tähän asti yllättävänkin tasaisesti vastaanotetussa singlejatkumossa, mutta vanha tatsi näyttää löytyneen äkkiä: Work Bitch debytoi tänään latauslistan yhdeksäntenä. Spears on nyt saanut jo 31 biisilleen merkintöjä suomalaisilla hittilistoilla. Vaikka albumien menekki on vaihdellut, kaikilta seitsemältä on irronnut vähintään kaksinappisia hittejä.

Timantit on ikuisia jatkaa latauskärjessä, mutta huippuviikosta alle puoleen hiipunut Spotify-soitto mahdollisti sen, että Musta barbaari kiilasi siellä ohi. Vaikka Timantit on ikuisia on ehditty nimetä Cheekin uran isoimmaksi hitiksi, jarruttelisin hieman tuota nimeämistä. Johtuuko menestys biisistä vai tilanteesta? Odotetuin ja sitä kautta nopeimman reaktion saanut levytys ei aina ole se suurin suksee, kun näkee kokonaisuuden vähän kauempaa.

Koska itse pidän biisiä kovin väkinäisenä, en voi välttyä ajatukselta, että Timantteja soitetaan, kun muutakaan uutta Cheekiä ei ole saatavilla. Mutta tilastollista katettakin epäilylleni on. Brittilistahistorian ylivoimaisesti nopeimmin myynyt albumi (663.000 viikossa) on Oasisin Be Here Now. Kokonaismenekissä se kuitenkin häviää mennen tullen edeltäjälleen (What’s the Story) Morning Glory, joka on viitossijalla maan ostetuimpien albumien laskelmassa.

4 kommenttia:

 1. Pahoittele jo kysymystä täysin asian vierestä, mutta tuleekohan pomuswiki tai minnekään sivuille lähiaikoina myös vuoden 1994 listat ja viikolle 29 asti vuoden 1995 listat. Inhottavaa kun tuo väli 1/1994 - 29/1995 on kokonaan peitossa.
  Ja tuleeko viikkolistoja vuosilta 1972-1994 sinkkujen osalta? Tietoa kaivataan :)

  VastaaPoista
 2. Aloitetaan lopusta: viikkolistoja ei tule ainakaan vuosilta 1972-1984, koska sellaisia ei ole albumeistakaan. 1985-1993 syntynee joskus, en tiedä tuleeko pomuswikiin. Sama koskee puuttuvaa 1994-95-jaksoa.

  Pomus-arkistoa oli tarkoitus laajentaa taaksepäin samanlaisella apurahahankkeella kuin tähänastistakin, mutta eipä saatu hakemusta aikaiseksi tänä vuonna.

  Hiljattain selailin tuota 94-95-aikakautta (joka mulla on vain paperilla) ja havaitsin perättömänä blogiväittämänä oireilleen arkistovirheen: Snoop Doggy Doggin Doggystyle oli sittenkin virallisella albumilistalla! Koska se oli merkitty re-entryksi käytyään aiemmin (epävirallisella)Radiomafian listalla, se meni jotenkin ohi.

  Siis tiedoksi: Doggystyle vietti tammi-helmikuussa 1994 viisi viikkoa Top 40:ssä, korkein sija 24.

  VastaaPoista
 3. Nuo 1994-1995 listathan löytyvät monilta osin Google Booksista Billboard-lehtien Hits of the World -osiosta (tosin vain top 10:n osalta). Sama koskee myös vuosien 1961-1971 listoja. Noiden vanhojen listojen osilta tieto on tosin melkoisen puutteellista, koska lehdistä vain osa löytyy Google Booksista, eivätkä kaikki listat ole käsittääkseni alun perinkään päätyneet Billboardin sivuille.

  Pomus-tietokannasta puuttuu lehtilakon vuoksi julkaisematta jäänyt joulukuun 1980 Seuran lista. Tarkoituksenani oli selvittää, olisiko tuo lista voinut päätyä kuitenkin Billboardiin, joka julkaisi tuolloin Seuran listaa top 10:n osalta. Harmillisesti Google Booksista puuttuu kuitenkin juuri alkuvuoden 1981 Billboardit.

  Lähetin pari kuukautta sitten finnishcharts.comiin pari 1990- ja 2000-lukujen puuttuvaa listaa lähdelinkkien kera, mutta niitä ei ainakaan vielä ole julkaistu sivustolla.

  VastaaPoista
 4. Otsikko saattaa olla ajankohtainen myös tänään julkaistavalla albumilistalla.

  VastaaPoista