lauantai 16. helmikuuta 2013

Tieto on kantaa

Joitakin vuosia sitten suomalaisetkin jakoivat linkkiä sivustoon, ”josta voit katsoa, mikä biisi oli ykkösenä, kun synnyit”. Everyhit.comin listatilanteet olivat peräisin brittilistalta, mutta se ei näyttänyt menoa haittaavan. Sivuston triviapaljous sivusi myös suomalaisia: se kertoi, että pisin singlehitin nimi, jossa sama kirjain ei toistu, on Bomfunk MC’sin Uprocking Beats.

Koska Everyhit on niin retropainotteinen tietolähde, en heti huomannut, että sen päivitykset on lopetettu vuonna 2011. Tietokanta on kuitenkin yhä toiminnassa, toisin kuin toinen runsaudensarvi Chartstats.com. Brittilistoja pyörittävä The Official Charts Company vaati viime marraskuussa sen sulkemista tekijänoikeuksiin vedoten, mikä närkästytti monia listaentusiasteja – OCC:n oma raskasliikkeinen sivusto kun ei tarjoa ihan vastaavia tietoja.

Suomalaisista listoistahan on myös olemassa tasokas ulkopuolinen tietokanta finnishcharts.com, jota on miellyttävämpi käyttää kuin Musiikkituottajien sivustoa. Ylläpitäjä Steffen Hungin kanssa on ollut puhetta laajentaa sitä vuodesta 1995 taaksepäinkin, mutta hänelle pitäisi ensin jossain muodossa toimittaa Yle-listojen alkuajoista puuttuva puolentoista vuoden jakso.

6 kommenttia:

 1. Ohi aiheen, mutta mikäs on Stellan historia radiolistalla? Lienee selvää että suurimmat hitit ovat ajalta ennen Latauslistaa (Korkokengät ainoa merkintä), myös singlelista merkinnät ovat vähissä.

  VastaaPoista
 2. Jos ei niitä listoja vuoden 1994 osalta sekä tammikuu-elokuu 1995 YLE:ltä tahdo löytyä niin ainakin Top 10-osalta ne on painettuna Jake Nymanin toimittamassa "Suomi soi 4: Suuri suomalainen listakirja"-kirjassa, tai onko niin etää niiden julkaisemiseen finnishcharts.com-sivustolla täytyy olla YLE:n lupa minkä saaminen voikin olla jo hieman vaikeampi homma

  VastaaPoista
 3. Ainakin yksi aukko on helposti täydennettävissä. Viikon 3/2003 lista löytyy tältä sivustolta: http://www.kp24.fi/uutiset/31175/kello3.swf

  Mukana myös kadonnut lista-artisti Aircrash Bureau, jonka ainoa listamerkintä puuttuu niin IFPI:n listasivulta kuin finnishcharts.comistakin. Sama koskee Martti Servon & Napanderin ja Firevisionin uran parhaita sijoituksia.

  Vielä jostain pitäisi löytää viikon 6/1998 lista, jonka tilalla on arkistoissa kopio edellisen viikon top 20:stä.

  VastaaPoista
 4. Selvennettäköön, että puhuin ainoastaan singlelistoista. Albumilistaa 3/2003 en ole löytänyt. Viikon 6/1998 virhe koskee vain singlelistaa.

  VastaaPoista
 5. Vastaaminen vähän siirtyi, kun en jotenkin onnistunut ipadilla tänne mitään laittamaan.

  Stellan ainoa Top 20 -radiohitti oli Totuuden henki sijalla 20.

  Mulla on nuo kaikki mainitut listat paperisina. Steffen varmaan haluaisi ne elektronisemmassa muodossa. Jos hänellä on lupa nyt esillä oleviin Ylen listoihin, niin toki myös puuttuviin.

  Aircrash Bureau on mukana Sisältää hitin -kirjassa.

  VastaaPoista
 6. Ohhoh, olinpas väärässä. Luulin että etenkin Piste olisi saanut piikin radiosoitoissa Katri Ylanderin ansiosta, mutta ei näköjään kuitenkaan niin suurta että olisi noussut TOP-20:een.

  VastaaPoista