tiistai 28. lokakuuta 2008

Kaksi väriä: punainen

Simply Red konsertoi Helsingissä ensi huhtikuussa, vänkää. STT taustoitti uutista ainakin Helsingin Sanomien välittämänä näin: "Neljännesvuosisadan ajan toimineen yhtyeen suurimpia hittejä ovat muun muassa Stars, Something Got Me Started, Holding Back the Years ja Fairground." Ylen uutisissa nähtiin asiat toisin: "Simply Redin tunnetuin kappale on If You Don't Know Me by Now."

En nyt ota kantaa kumpaankaan suuntaan, koska jos noissa väittämissä on pyritty suomalaiseen näkökulmaan, bändin kultakauden ajoilta (1980-luvun puolivälistä 1990-luvun alkuun) ei ole olemassa erityisen päteviä mittaustuloksia eri biisien suosiosta. Kelpo anekdootti on kuitenkin se, että vaikka USA:n menestys jäi muutoin pätkittäiseksi, sekä Holding Back the Years että If You Don't Know Me by Now nousivat siellä ykkösiksi, mutta kotona Britanniassa eivät.

Toisaalta on erittäinkin myönteistä, että tuontyyppisten uutisten välillä on eroja, eli ihan joka taholla niitä ei käännetä ihan sanasta sanaan ihan samoista ulkomaisista lähteistä tai copypeistata levy-yhtiön tiedotteista. Mutta kunnon lokalisoinnista näkee esimerkkejä aivan liian harvoin. Esimerkiksi kun Norman Whitfield kuoli, uutisoijat eivät onnistuneet mainitsemaan hänen parhaiten täkäläisillä listoilla menestynyttä sävellystään, joka oli Aki Sirkesalon suomentama Pelkkää kuvitelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti