Kun meillä nyt kiistattomasti on suomalainen ruotsinkielinen hitti, kävin aiemmat tapaukset läpi vielä tarkemmin, ja luutaan jäi tällaisia murusia. Finntrollin viisibiisinen ep Trollhammaren kävi singlelistan 10:ntenä vuonna 2004. Beatin euroviisu Fri nousi 16:nneksi vuonna 1990, mutta sen a-puolena oli englanninkielinen versio Free. Ja sitten tietysti on ruotsalaisilta napattu Den glider in.
Niukkuus 65 vuoden aikana hämmentää, koska niin monen suosikkiartistimme äidinkieli on ollut svenska, ja tuo nuotti on kuultavissa esimerkiksi Johnnyn ja Riki Sorsan levyillä. Mysteriet-duetollaan kummallakin virallisella kielellä laulanut Aki Sirkesalo ei kuulunut heihin, mutta opiskeli ruotsinkielisessä opistossa. Raphiteillä Samma gamla vanliga, Stockholm–Helsinki ja Aktiverad ruotsinkielisistä osuuksista vastaavat ruotsalaiset.
Ylen keskiviikkoisessa haastattelussa KAJin Jakob Norrgård sanoi: ”On historiallista, että suomenruotsalainen kappale on listaykkösenä Suomessa.” Historiallinen on yksi monista klikkimedian vesittämistä sanoista, mutta jos puhutaan vain Spotifyn historiasta, tuo on aivan totta. Yksi ykkössingle löytyy kuitenkin ajalta, jolloin digikulutus ei vielä vaikuttanut listoihin eli kesäkuulta 2005.
Kyseessä oli vaasalaisen Kometfabriken-yhtyeen Gott nytt år. Se sai radiosoittoa vain X3Miltä ja jäi hittivuosilistan sijalle 203 sekä bändin ainoaksi listamerkinnäksi, vaikka takana oli iso EMI-yhtiö. Jotain mediayhteistyötä ilmeisesti tehtiin, koska musiikkivideolla näkyy pätkiä Vaasassa kuvatusta tv-minisarjasta NDA – Salassapitosopimus. Gott nytt årilla on alle 20.000 Spotify-kuuntelua, mutta ihan hyvä biisi.
Kometfabriken ei saavuttanut muuta menestystä kuin tuo singlelistan ykkönen, mutta yhtyeen sitä seuranneesta "Snedsteg" singlestä tehtiin noin kymmenen vuotta myöhemmin käännösversio nimellä "Jään sun viereen" jonka esitti Yö & Stina Girs, joka nousi sijalle 30. radiolistalla. Yhtyeen kitaristi ja lauluntekijä Jimmy Westerlund sen sijaan saavutti listamenestystä myöhemmin One Desire yhtyeen riveissä, sekä tuottajana niin Sturm Und Drangille kuin Jonne Aaronille.
VastaaPoistaSuomenruotsalaisista listamenestyjstä puhutessa voi mainita myös Ville Pusan, jonka "Ingen vinner" jäi 50 hittiä-listan häntäpäähän (Jore Marjarannan käännösversio "Haaveet kaatuu" olikin sitten iso hitti), mutta "Silver" albumi nousi Top 20:n joukkoon ja palkittiin aikanaan Emma-patsaalla vuoden miessolistitulokkaana.
Jannika B:n pikkuhitti "Paras osa" (singlelistan 29., radiolistan 39.) sisältää myös ruotsinkielisen säkeistön. Olisin veikannut sen nousseen radiossa korkeammalle, mutta top 100 -viikkoja tuli sentään 28.
VastaaPoistaVille Pusa jäi mainitsematta, koska tässä on puhe vain hiteistä. Radiossa tilanne on sitten Kentin parhaiden päivien (20v sitten) muuttunut niin, että ruotsi ei tunnu sopivan lähetysvirtaan. Pitänee siitäkin tehdä tarkempi selvitys.
VastaaPoista