Spotifyn kuuntelijaprofiilista saatiin taas eräänlainen kuvaus, kun joissakin muissa yleisöissä ison reaktion aiheuttanut Tapani Kansan kuolema näkyi päivälistalla vain yhtenä Top 200 -merkintänä. Sijan 103 otti R-a-k-a-s (1976), joka on joskus aiemminkin käynyt tuossa tilastossa ja aikoinaan myös latauslistalla en-muista-minkä tv-kimmokkeen ansiosta.
Hiukan sijoitusta lienee syönyt se, että Kansa aikoinaan levytti biisistä lähes perätysten kaksi versiota, sen tutumman viimeiseksi Scandia-singleksi ja hiukan kiivasrytmisemmän (ja lyhyemmän) ekalle CBS-albumille. Jälkimmäinenkin on kerännyt yhteensä 530.000 Spotify-striimiä, mutta niitä ei lasketa yhteen edeltäjän kanssa.
Uutisissa toistui väite, että Kansa sai vuonna 1971 Suomen ensimmäisen albumille myönnetyn kultalevyn. Ajan lehtijutuista kuitenkin käy ilmi, että aiemmin samana vuonna kultalevyn sai Työväen lauluja -kokoelma. Jo 1950-luvulla Scandia-yhtiön Paavo Einiö keksi Amerikan-matkallaan samannimisen mainoskikan ja jakoi niitä 30.000 singlen myynnistä oman firman artisteille ilman äänitealan kattojärjestön siunausta. Nekin näkyvät IFPIn nykyisessä nettitietokannassa.
Median perinteisessä ”hänet tunnetaan kappaleista” -osastossa näkyi taas outouksia. Kansallahan oli ainakin 30 listahitiksi luokiteltavaa biisiä, mutta tuon valikoiman ulkopuolelta keksittiin luetella Satu rakkauden (Rumba) ja Kuinka rakkaus alkoi (Ylen radiouutiset). Toki mies tuon jälkimmäisenkin levytti, mutta se on Pirkko Mannolan hitti vuodelta 1960 – ja iäkkyydestään huolimatta Mannola-versio on selvästi edellä myös Spotify-kuunteluissa.
Toisaalta toimittajien epätietoisuus katalogin laajuudesta ei ole ihme, jos heidän sivistyksensä on peräisin vaikkapa radionkuuntelusta – juuri kenenkään katalogi ei esimerkiksi Radio Suomen kautta kuulosta kovin runsaalta. Kansa itse totesi Iltalehdessä vuonna 2018, että Gramex-korvausten perusteella R-a-k-a-s, Delilah ja Äidin pikkupoika soivat radioissa kymmenen kertaa useammin kuin muut hänen laulunsa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti