tiistai 7. syyskuuta 2021

A- ja B-luokan vastaanotto

Torstaina iltakahdeksalta maailmalle päästettiin kaksi uutta Abba-kappaletta. Mediamyllytyksen ja aidon odotuksen yhteisvaikutus Suomen Spotify-sijoituksissa oli tällainen torstaina, perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina:
I Still Have Faith in You 18 – 2 – 6 – 9
Don’t Shut Me Down 23 – 1 – 3 – 2

Vahvin radioreaktio on yllättäen tullut Nostalgialta, jonka olemassaolon tarkoitus on 1970-luvun ulkomaisen musiikin soittaminen. Biisit.info ei tosin tarjoa ihan tarkkaa vertailua, koska se rekisteröi Radio Suomesta vain lähetysvirran, ei erikoisohjelmia uusintoineen. Ainakin Pekka Laine kiepautti sunnuntaina molemmat biisit.

Spotifyn maailmantilastossa Abba sai kuitenkin tyytyä sijoihin 44 ja 46. Bändin vanhat luottomaat Australia ja Britannia ovat striimanneet laiskasti noin 40. sijan edestä, samoin Saksa. Noissa maissa Draken albumi valtasi kärkisijat aivan eri volyymillä kuin täälläpäin. Ensitietojen mukaan brittien radiolistalta on sentään luvassa Abballe parempaa.

Vanha myytti kvartetin vaisusta suosiosta kotimaassaan nosti myös somekeskusteluissa päätään. Se kummunnee aikansa ns. tiedostavien piirien äänekkäästä paheksunnasta, jolla ei kuitenkaan ollut vaikutusta levymyyntiin. Ruotsien kaikkien aikojen ostetuimpien albumien laskelma on ihan riittävän abbapitoinen kumotakseen myytin.

Lopullinen kumous tapahtui, kun laulukaksikko ehti jo torstaina Ruotsin ykköseksi, ja perjantain aikana kumpikin haali maanmiesten striimejä Spotifysta yli 700.000 ja Youtubesta noin puoli miljoonaa. Alkureaktion jälkeen myös naapurissa on ykkössuosikiksi vakiintunut Don’t Shut Me Down.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti