torstai 16. syyskuuta 2021

Tavaraseloste, osa 2

Viime viikolla mainitsemani Top 250 -artistiosuuden täydentävät 1000 listan kirjassa ”keräilyerät”. Sinne on koottu muun muassa laulajia, joiden hiteistä osa on soolo- ja osa yhtyetuotantoa. Myös yhtye ja useat sen soolojäsenet ovat voineet saada yhteislistan, esimerkkeinä Alwari Tuohitorvi ja Eurythmics. Yllättäen myös Hurriganes ja Spice Girls ovat saaneet tyytyä tällaiseen käsittelyyn.

Merkittävämpään osuuteen on koottu 152 kotimaista ja ulkomaista lauluntekijää, joista kukin on säveltänyt ja/tai sanoittanut vähintään 12 hittiä. Lauluntekijän ja tuottajan roolit ovat viime vuosina hämärtyneet, eikä ihan ketä tahansa 15 tyypin biisileirillä hengailijaa ole kelpuutettu, vaan näyttöä yksilöllisemmästä otteesta edellytetään.

Biisintekokategoriassakin on vähän keräilyerätunnelmaa. Moni tunnettu artisti näet ei täyttänyt Top 12 -vaatimusta esittäjänä, mutta sävel/sanaseppona (omat hitit mukaan lukien) se onnistui. Tällaisia ovat muun muassa Kari Kuuva, Tuure Kilpeläinen, Edu Kettunen, Stevie Wonder, Paul Simon ja Lenny Kravitz.

Jos Top 250 -artisti on tehnyt muille 12 hittiä, hän pääsee täällä uudelleen esille. Paula Vesala sai täyteen kolme listaa: Top 250:ssä soolona ja PMMP:ssä plus muiden levyttämä hittitusina – kiitos kahden Vain elämää -käynnin. Koska Vexi Salmi sanoitti kaikki Irwin Goodmanin hitit, hänelle koottiin tekijäosastoon ei-Irwin-lista.

Tein kirjasta ensimmäisen version aikavälillä 1960–2019, ja 2020-vuoden lisääminen aiheutti levotonta liikehdintää. Kiitos Vain elämään Mariska kiilasi Top 250 -artistiksi – mitäs nyt hänen tilalleen biisinteko-osastoon? Ei mitään, hän sai pitää paikkansa sielläkin, kiitos Vain elämään.

Jos listojen yhteismäärä on kiintiöity tuhanneksi, miten sinne noin vain lisäillään tavaraa? No, yksi osasto on sen verran levoton, että sitä voi muokata puskurimaisesti aika rennolla kädellä. Käsittelemme sitä ensi viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti