torstai 1. lokakuuta 2020

Yhdessä vahvat anonyymit

Biisileiribisnes, eli se että yhä useampi sävellys ja sanoitus syntyy yhä suurempien ihmislaumojen yhteistuotoksena, ei ole omiaan nostamaan biisintekijöiden huomioarvoa tai arvostusta. Kreditoitu nimi näyttää sitä anonyymimmältä, mitä enemmän sen seuraksi ahdetaan muita nimiä. Maallikoiden on vaikea muodostaa mielikuvaa siitä työpanoksesta, joka on tuottanut esimerkiksi kymmenesosan kaksiminuuttisesta hitistä.

Vaikka ei vetäisikään vertoja Vexi Salmen uran ja persoonan laajuudelle, biisintekijä voi olla kiinnostava. Luulen lähiaikoina viettäväni aikaa wikipedia-kategorian ”Songs by songwriter” parissa. Niukkuudestaan huolimatta eräs antoisimmista tähän asti löytämistäni on 73-vuotiaan Richard Palmer-Jamesin ansioluettelo.

Toimittuaan Supertrampin ekana laulajana ja kirjoitettuaan tekstejä King Crimsonille Palmer-James muutti Müncheniin 1970-luvun alkupuoliskolla. Erikoisempaa ei kuulunut ennen kuin hän teki euroviisuhirmu Ralph Siegelin kanssa Mireille Mathieulle ja Patrick Duffylle dueton Together We’re Strong (1983). Perään tuli se isoin suksee, Sandran (I’ll Never Be) Maria Magdalena (1985). Sitten taas hiljaisempaa, kunnes hänen tekstejään alkoi laulaa Haddaway (Top 10 -hitit Fly Away ja Catch a Fire, 1995).

Runsas kuukausi sitten It’s Psychedelic Baby -nettilehti julkaisi Palmer-Jamesista pitkän haastattelun, jossa jostain syystä ei mainita noita 1980- ja 1990-lukujen hittejä lainkaan. Höh. Sen psykedeelisempää biisiähän ei olekaan kuin Together We’re Strong.

2 kommenttia:

 1. Harmi, ettei TWS-biisiä löydy Spotifysta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se nykyään löytyy, Mathieun Rendezvous-levyltä.

   https://open.spotify.com/track/5h1nwcUKikbeuMYoG3qBrp

   Poista