perjantai 16. marraskuuta 2018

Suomalaisten tuttu vaiva

Jos Striimatuimmat-listalla olisi parempi näkyvyys, voisimme ilahduttaa ihmisiä laajemmin myös sen tilastollisilla ennätyksillä – kuten pisimmällä listansisäisellä loikalla kärkeen. Viime viikon vajailla päivillä 40:ntenä debytoinut Ariana Granden Thank U, Next on nyt ykkönen, esittäjänsä ensimmäinen. Biisi on ennenjulkaisematon, vaikka Grandelta tuli albumi vastikään elokuussa.

Listan koko kärkiviisikko on ulkomaisissa käsissä, mikä on suorahkoa seurausta siitä, että kotimaiset tuotokset kääntyvät niin nopeasti laskuun. Uusi Sanni-hitti ei näytä pysyvän millään ilveellä mitalikorokkeella kahta viikkoa pitempään. Lil Peepin ja Xxxtentacionin entinen ykkönen Falling Down elpyi kolmossijalle kahdeksannella viikollaan; paras suomalainen noin iäkäs kappale on sijalla 35.

Kuten viime viikolla uumoilin, Queenin Bohemian Rhapsody nousi digital song sales -listalle ja täten automaattisesti kohensi tilastomerkintöjään – lista kun on Top 10 -mittainen ja alkuvuonna 1976 klassikkosinkulle lohkesi vain 15. sija. Nyt singlemyyntisarakkeeseen tulee numero 10, paitsi jos nousu jatkuu.

Digilaululistan painoarvo hittivuosilaskennassahan on minimaalinen, ja hiukan hirvittää sellainen kuvio, että muinoin alhaisen merkinnän napannut biisi kilahtaisi ykköseksi. Sija kohenisi, mutta yhteispisteet eivät käytännössä lainkaan. Jos biisi tilastoituisi ekaa kertaa, se merkattaisiin vuodelle 2018 ja tilanteeseen osaisi suhtautua paremmin. Mutta jos Bohemian Rhapsody saisi sinkkuykkösen statuksen, olisi vaikea ymmärtää, miksi sen vuosilistasijoitus on vaivainen 39.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti