perjantai 23. marraskuuta 2018

Salakavala järjen pako

Oskari Onnisen ja Niko Vartiaisen musiikkiaiheinen podcast on nimeltään ps. tykitellään, ja tuoreimmassa jaksossa he käsittelevät Suomen albumilistan alennustilaa, ”konkurssiin menoa”. Paljolti täälläkin esillä ollein argumentein, mutta oli mukava kuunnella itseä puolta nuorempien ihmisten näkökulmia ns. vanhoihin hyviin aikoihin (mikä käytännössä tarkoittaa Yleisradion listalaadinta-aikakautta).

Koska minulla on väkisinkin ylikorostunut suhde listojen historialliseen jatkuvuuteen, tuntui että silmät avautuivat eri tavalla albumin ja albumilistan oudolle nykyolemukselle. Tuttujahan ongelmat ovat: striimin ja myynnin väkinäinen yhdistäminen, albumimitan ja -konseptin epämääräisyys, levyn eri painosten erottelu ja kaiken kruununa julkaisustrategioita ohjaavat umpinaurettavat kulta/platinakriteerit. Mutta nyt vasta tosissani ajattelen: mitä järkeä?

Muistaakseni olen kertonut, että suunnittelin kirjaa albumilistan 50-vuotiaasta tarinasta ajalta 1966–2015 – siihen pöytälaatikkoon en ole muutamaan toviin kurkistanut. Alkaa tuntua, että tuo olisi ollut juuri sopiva aikahaarukka, koska sen jälkeisistä tapahtumista on niin vähän sanottavaa. Taas kerran: paras meillä koottava lista on Striimatuimmat, ja se ansaitsisi taakseen kaikki pelimerkit, jotka mahdollisesti jollakulla on vielä laittaa suomalaiseen listakulttuuriin. (Ja paremman nimen.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti