tiistai 23. elokuuta 2016

Lohkaisut on lohkaistu

Uusin Vesalan sooloesikoisalbumin ykkösviikko on jo yhdeksäs, mikä ei ole listahistoriassa läheskään jokavuotinen ilmiö. Jos vertaillaan suomalaisten naisartistien albumeita, niin useampaan paaluun ovat yltäneet vain Katri Helenan Lady Love (13, 1976), Kaija Koon Tuulten viemää (13, 1993) ja Jenni Vartiaisen Seili (15, 2010). Toinen duotaustainen Vain elämää -pestillä yksilöstatusta rakentanut laulaja Erin keräsi kahdeksan ykkösviikkoa (Sä osaat! 2013).

Levyn menestys on entisestään monimutkaistanut sitä aiemmin hyväksi koettua systeemiä, että vuosilistalaskennassa hitit saavat pisteitä myös albumilista-ansioistaan. Jo viime vuonna juhlinut Tequila-singlehän on mukana albumilla. Sen pottia pitäisi varmaan jälkikäteen kasvattaa, mutta kuinka suurella kertoimella?

Albumien ja suoratoistohittien voimasuhteet ovat kääntyneet äänitemarkkinoilla nurinniskoin, samoin singlepoimintojen logiikka. Ennen niitä lohkottiin jälkikäteen jotta albumin myyntiaika pitenisi, mutta nykyinen kultalevylaskenta suosii etukäteen kerättävää striimimassaa, ja albumin lopulta ilmestyttyä syötetään perään jo uutta musiikkia. Tämän viikon Top 50 -striimauslistalla taitaa olla vain neljä albumilta myöhemmin julkaistua sinkkua.

Olin jo aikaisemmin päättänyt pudottaa albumilistan pisteytysosuutta selvästi, mutta nyt tuntuu viisaimmalta, että ensi vuodesta eteenpäin jättäisin sen kokonaan pois. Pisteytys on sen verran mutkikas, että sitä ei kannata kovin pienen osuuden vuoksi pyörittää. Ne musiikkityylit ja artistit, jotka poisjättämisestä vähän kärsisivät, ovat muutoinkin menettäneet asemiaan albumilistalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti