keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Romahtanutkin myynti riitti

Olen ymmärtänyt, että albumilistan laskentaviikko kulkisi torstaista keskiviikkoon, ja täten sunnuntaina julkaistun listan mittaukset olisivat alkaneet jouluaatosta. Top 50 ja midprice-Top 10 olivat sisällöltään kuitenkin kovin jouluisia – sesonkimusaa saatiin jopa lisää re-entryinä ja uutuuksina. Joulupukki-niminen artisti debytoi viisi vuotta sitten ilmestyneellä albumilla. Varsinaisena uutuutena mukaan pääsi sentään 7 Years -hitistä tuttu Lukas Graham (#48).

Koska joulun jälkeen levymyynti romahtaa mutta suoratoisto ei, oletin voimasuhteiden äkkimuutoksen tuovan tilastoon dramaattisen keikauksen – erityisesti koskien Adelea, jonka 25 puuttuu yhä striimivalikoimista. Ehkä levyn ylivoima oli niin suuri, että se kesti keikauksen, tai sitten joulun ”jälkilämpö” siirsi keikauksen seuraavalle viikolle. Joka tapauksessa tässä näkyy listan mielivaltainen rakenne; vain jommassakummassa (myynti/suoratoisto) tarjolla olevan levyn sijoitus määriytyy paljolti sen mukaan, millainen painoarvo noille elementeille on päätetty antaa.

Ehkä 25:n poissaolo Spotifysta on vahvistanut edeltäjä 21:n striimimääriä – ainakin sen paluu Top 50 -listalle on ollut varsin vakuuttava, ja tällä viikolla se sivusi Leevi and the Leavingsin kokoelman kaikkien aikojen listaviikkoennätystä, joka on 134. Palaan tähän asiaan albumilistan 50-vuotisjuhlan yhteydessä, sitten kun Adele on napannut enkan yksin itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti