perjantai 8. tammikuuta 2016

Englanti englantilaisille

Vastikään julkaisemissani 2015-vuosilistoissa herätti huomiota yksi ominaisuus: mihin ovat kadonneet englanninkieliset kotimaiset hitit? Daruden Beautiful Alien ylsi latauslistalle, mutta sen muu pistekeruu sujui niin vaisusti, että hittivuositilaston top sataan on tuskin asiaa. Sinne taitaa päästä vain yksi lajityypin edustaja, sekin niukasti ja kovin alakanttisesti: Nightwishin Élan.

Vanhoista vientitoivoista moni oli hiljaa, ja muun muassa Isac Elliotin, Apocalyptican ja Krista Siegfridsin singlet sivuutettiin viileästi. Saarasta ei sittenkään innostuttu järin paljon, eikä Max and the Ducksin operointia latauslistalla voi varsinaisesti kutsua hittitehtailuksi. Nuokin yritykset painottuivat vuoden alkupuoliskoon.

Mainitut vanhat vientitoivot ponnistivat aikoinaan maailmalle pärjättyään ensin Suomen listoilla, joten pitäisikö alkaneen vuoden vientipotentiaalista olla huolissaan? Konkretisoin oheisella graafilla sitä, suuriko osa aiempien vuosien Top 100 -hittivuosilistoista oli suomalaista englanninkielistä musiikkia. Muutos on melkoinen: yli kahdestakymmenestä vaivaiseen yhteen vain seitsemässä vuodessa. Klikkaa suuremmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti