sunnuntai 24. tammikuuta 2016

40 vuoden ehdonalainen

Ykkösenä jatkava Blackstar on enää ainoa David Bowien albumi Top 50:ssä, mutta midpricessa Best of Bowie (2002) debytoi kakkosena. Lemmy Kilmisterin kuoleman midprice-reaktio on kummallisen hidas: kokoelma ja On Parole ilmaantuivat tilastoon vasta nyt sijoille 3 ja 8. Bändin eka älppäri, 1975 levytetty mutta vasta 1979 julkaistu On Parole on nyt ensimmäistä kertaa listoilla Suomessa.

Suoratoiston osuutta albumilistapisteytyksessä kasvatettiin vuodenvaihteessa, mutta tarkkoja kertoimia ei kerrota. Muutoksen voi kuitenkin aistia muutamien kestostriimisuosikkien kohentuneista asemista. Striimaus näyttää sanelleen entistä vahvemmin myös torstaina paljastetut Emma-ehdokkuudet. Tulokaskategoriassa pääsi ensimmäistä kertaa ehdolle artisti, jolta ei vielä ole ilmestynyt albumia – Roope Salminen & Koirat.

Biisiehdokkaaksikin huolittiin esityksiä, jotka vielä odottavat albumiolomuotoaan, mutta myös albumin ilmestymisajankohdalla on yhä merkitystä. Stigin Roy Orbison olisi kuulunut vuoden 2014 ehdokkaaksi, vaikka pitkäsoitto julkaistiinkin vasta keväällä. Outoa, että se ohitti Antti Tuiskun ja Elastisen menestyneemmät hitit tai vuoden suurimman radiosuosikin Sinä ansaitset kultaa. Tosin Stigin Viheltelen kiilasi aikoinaan ehdolle vielä hämärämmin perustein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti