sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Kultainen kotiinpaluu


Vuoden shokkiyllätys, jota sietää ihmetellä: ohi kaikkien ennakkosuosikkien, vedonlyöjiä pilkkanaan pitäen täysin puun takaa albumilistan kärkeen ilmaantui jonkun Adele-nimisen brittilaulajattaren levy. Onkohan kyseessä tietotekninen häiriö? Myös kakkosena näyttäytyy useimmille uppo-outo artistinimi J. Karjalainen – tosin kerrotaan hänellä olleen melkoinen kulttikannatus joskus 1980-luvulla.

No joo. Jos jostain haluaa tällä viikolla hämmästyä, niin 11:ntenä debytoineen Nikke Ankaran esikoisalbumin strategiasta ja sen läpimenosta. Miehellähän on ollut single- ja eritoten suoratoistohittejä jo puolentoista vuoden ajan, ja kun nuo kaikki viisi lopulta mahdutettiin samalle levylle ja niiden striimit ynnättiin, niin Nikke tulee kotiin voitiin oitis julistaa kultalevyksi. Huh mitä pelleilyä. Keväällähän Mikael Gabriel kertoi omalle albumilleen päätyneen samanlaisen kikkailun nimissä musiikkia, jota hän ei sille halunnut.

Katri Helenan joululevy aloitti 14:ntenä ja saman tien oman kategoriansa kärjessä, koska aiemmin julkaistut kilpailijat ovat alamäessä, osa hieman dramaattisessakin (Anna Eriksson 21–34). Viimeksi tilastoissa vuosina 2007 ja 2008 havaitut Sleepy Sleepers ja Enya debytoivat sijoilla 21 ja 23. Sliipparien edellinen levy oli euroviisucovereita, ja edellisestä omaa tuotantoa sisältävästä äänitteestä ehti kulua 27 vuotta.

2 kommenttia:

  1. Nikke Ankara levyn meritoiminen kuulotaa kyllä pelleilyltä. Mutta toisaalta nuoremman ikäpolven musiikinkulutustottumukset poikkevat niin radikaalisti aiemmasta, että jotenkin kai sitä on kuvattava? Onko tuo siis enemmän pelleilyä kuin perinteinen myi kultaa jo julkaisupäivänä-uutisointi?

    Tämän kauden joululevyt kulkevat tosiaan vähän vaisusti. Eihän viikko 48 vielä varsinainen sesonki ole, mutta Universalin ja Warnerin Diandra ja Anna Eriksson ovat kuitenkin suosikkilaulajia. Warnerin Antti Ketosen joululevy on jo pudonnut listoilta.

    Merkillepantava on minusta myös Vain Elämää - kaksikon historiallisen varhainen notkahdus kärjestä.

    VastaaPoista
  2. On se siinä mielessä uudenlaista pelleilyä, että Nikke Ankaran biisit saavat ensin itsekseen kultaa striimeillä ja sitten noilla samoilla vanhoilla striimeillä tienataan kultaa albumillekin. Vanhanmallisessa "päivässä platinaa" -järjestelmässä edeltävien sinkkujen myyntiä ei laskettu albumin hyväksi.

    VastaaPoista