torstai 28. lokakuuta 2021

Tuttuna kauppoihin

Olen selaillut ja järjestellyt 90- ja 00-lukujen radiolistoja julkaisutoimintaa varten. Yksi asia piti erikseen palauttaa mieleen, koska sitä ei muistella eikä edes raportoida Wikipediassa. Se asia, että hitit soivat tuolloin radiossa jopa kuukausia ennen myyntiintuloaan. Vähän hassua, että Wikipedia kertoo sinkuista vain fyysisen julkaisupäivän, vaikka valtaosalle yleisöstä biisi tuli tutuksi eri muodossa paljon aikaisemmin.

USA:n Hot 100:ssa, joka on aina yhdistänyt radiosoiton ja singlemyynnin, oli pitkään keinotekoisen tuntuinen rajaus: hitit kelpuutettiin mukaan pelkillä radiopisteillä kaksi viikkoa ennen myyntisinglen julkaisua. En tiedä, olisiko aikatauluero kasvanut pidemmäksikin ilman tuota rajausta. Musiikkivideoiden ensi-ilta osui yleensä jonnekin noiden kahden väliin.

Elton Johnin Something About the Way You Look Tonight / Candle in the Wind 1997 on tunnetusti (ehkä) maailman myydyin single prinsessa Dianan hautajaisten takia, mutta ykkösraita Something näkyi Discopressin paikallisradiolistan kärkiviisikossa jo neljä viikkoa ennen sen ilmestymistä ja kaksi viikkoa ennen Dianan onnettomuutta. Koska Elton ei ollut Suomessa mikään heti soittoon -suosikki, biisin radiojakelusta lienee tuolloinkin jo kulunut useampi viikko.

Tervetulleen tarkat päivämäärät tarjoaa juuri puheena ollut Anssi Kela kotisivuillaan: Mikan faijan BMW lähti radioihin 25.7.2000 ja tuli myyntiin 6.10.2000 – kymmenen viikon väli. Uuden projektin lanseerauksena se oli ehkä poikkeustapaus, mutta aika sinnepäin monen vakiotähdenkin kanssa toimittiin.

Radiolla siis oli etuoikeus uuden musiikin soittoon, kunnes Spotify ja muut striimipalvelut saivat saman etuoikeuden, joka sitten ei enää ollutkaan mikään etuoikeus. Uutuuksienesittelijöinä radioasemat toimivat lyhytjännitteisemmin kuin nykyään: odotetut julkaisut otettiin oitis rotaatioon ilman testausta ja soivat lyhyemmän aikaa, koska pyrittiin myötäilemään singlenjulkaisurytmiä, noin kolmen kuukauden elinkaarta – joka palveli sitä tärkeintä, albumimyyntiä.

Listoilla tämä näkyi niin, että jotkut suosituiksi oletetut biisit tekivät äkkikatoamisen muutaman viikon soiton jälkeen. Vain aniharvaa hittiä tohdittiin soittaa normisykliä pitempään, joten nykyajalle ominaisia pistehirmuja ei päässyt muodostumaan. Vasta 2010-luvun alussa radiohitin oli mahdollista roikkua Top 40:ssä vielä vuosi julkaisunsa jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Loistava uutinen!

    Somethingistä julkaistiin myös oma singlensä: https://www.discogs.com/release/1612371-Elton-John-Something-About-The-Way-You-Look-Tonight

    Ilmeisesti tuo oli ainakin muutamassa maassa myynnissä jo aiemmin, Hung Medienin listasivun mukaan se kävi neljän maan listalla ennen Candlen ilmestymistä. Paras sijoitus Itävallan 20., eniten listaviikkoja Australiassa (3).
    https://australian-charts.com/showitem.asp?interpret=Elton+John&titel=Something+About+The+Way+You+Look+Tonight&cat=s

    VastaaPoista
  2. Elton Johnin "Something About the Way You Look Tonight" julkaistiin "The Big Picture"-levyn ensimmäisenä singlenä, radioille se oli jaettu tavan mukaisesti muutama viikko ennen virallista julkaisua jonka piti olla syyskun alussa. Monessa europan maassa myyntisingle ehti kauppoihin ennen kuin Elton esitti "Candle In The Wind"-kappaleen Dianan hautajaisissa uudella sanoituksella joka sitten levytettiin ja päätettiin julkaista ns. tupla-A puolena "Something About the Way You Look Tonight":n kanssa. Briteissä tuo alkuperäinen "Something About the Way You Look Tonight"-single ei ollut ehtinyt vielä kauppoihin joten kaikki kopiot vedettiin pois markkinoilta, muualla Euroopassa jossain määrin myös, mutta jos en ihan väärin muista niin itse ostin tuon alkuperäisen "Something..."-singlen Asematunnelin Anttilasta sen jäljeen kun tuo "Something... / Candle In The Wind 97"-single oli jo julkaistu.

    VastaaPoista