torstai 7. lokakuuta 2021

Tulossa: Rasputinin todellinen status

Britti-dj Majesticin miksaus Boney M:n Rasputinista putosi vihdoin radiolistan Top 20:stä. Vuoden 1978 hittihän on ehditty miksata monesti ja elvytetty muun muassa Just Dance -pelin hikijumppakoreografialla, mutta tämä vain lyhyitä tekstiosuuksia toistava versio on kovin laimea. Kuvittelen, että nuorisoradiot soittaisivat mieluummin alkuperäistä, jos speksit antaisivat sille myöten.

Jos 1978 ja 2021 laskettaisiin yhteen, Rasputin olisi pisteineen 1970-luvun suurin hitti, mutta en tee niin – Majestichän on merkitty pääesittäjäksi. On kuitenkin toinen tie nostaa esille biisin tenhovoima. Kokosin Top 1000 -kirjan aukeamalle kappaleita, jotka jäivät tuhannen ulkopuolelle, mutta keräsivät komeat potit useiden hittiversioiden summana. Mitä jos tekisi saman ynnäyksen myös Top 1000 -biiseille?

Tuon bubbling under -listan voittaja Somethin’ Stupid keräsi viidellä inkarnaatiollaan niin hyvät pisteet (yli 8000), että arvelin sillä olevan sanansa sanottavana isompiensakin seurassa, mutta höpsis: se jäi sijalle 73. Yksi nujertajista oli Rasputin, jonka osakkeita kasvatti myös Mona Caritan käännösversio. Muutenkin voi arvata, että käännöshittien kulta-aika juhlii tulostuksessa. Vain elämää -mylly jauhaa sille vastapainoa, mutta ei kovin paljon.

Julkaisen tuloksia syksyn mittaan. Yhteensä 175 multihittiä ylitti 6000 pisteen rajan, 35 pääsi kymmeneentuhanteen. Määrittelykysymyksiltä ei voinut välttyä tässäkään projektissa. Sampleja en laskenut covereiksi, mutta jos kertosäettä lainaavalla rapversiolla on edes suunnilleen sama nimi, ovi aukesi. Nipinnapin-rajatapauksena mainittakoon Taikapeilin Jos sulla on toinen ja Cheekin Jossu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti