tiistai 29. joulukuuta 2020

Pukilla ei ole kiire pois

Striimimaailma toipuu joulusta hieman sekavasti, ja seuraavan viikkolistan ykköstä on hankala ennakoida – eilen Spotify-päivälistan kärkeen kiipesi The Kid Laroin Without You. Mutta se on varmaa, että Spotify-viikkotilaston ja ns. virallisen singlelistan erot ovat tavallista suuremmat. Niiden laadinnoissahan on vuorokauden heitto, ja nyt tuo eropäivä oli jouluaatto huimine striimeineen. Last Christmasin lähes 150.000:n kertymä jakautuu niissä eri viikoille.

Ero voi kasvaa dramaattiseksi, koska on syytä olettaa, että pyhien sijainnin takia single- ja albumilistan deadlinea aikaistettiin. Joululevyt siis lienevät laajasti esillä myös seuraavassa tulostuksessa 3. tammikuuta. En yllättyisi, jos vaisusti yhdeksäntenä debytoinut Vain elämää -joulukattaus parantaisi sijoitustaan.

Eri versioiden välisiä kausivaihteluita ei tee mieli analysoida, koska Spotifyn valmiit soittolistathan niitä ohjailevat. Mutta kun Dean Martinin Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! syrjäytti Frank Sinatran levytyksen, Martin palasi listahittikantaan yli 50 vuoden tauolta. Brenda Lee (Rockin’ Around the Christmas Tree, 1958) ja Bobby Helms (Jingle Bell Rock, 1957) rekisteröityivät lista-artisteiksi ensimmäistä kertaa. Jopa Kirka striimasi ekan merkinnän yli 13 vuoteen (Joulupukki matkaan jo käy, 1986).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti