torstai 10. joulukuuta 2020

Kilpailija Portugalista

Sain lukijavihjeen portugalilaisen App Generation -firman ylläpitämästä top-charts.com -sivustosta, kiitos. Se haalii ja yhdistelee tietoja 47 maan striimeistä, soitoista ja latauksista – mukana Suomi. Lähteinä ovat Spotify, Apple, Itunes, Youtube ja epämääräisesti ilmaistut ”15.000 radioasemaa”. Etusivuna on Finland Top Songs, Hot 50 -tyyppinen yhdistelmätulostus.

Kiinnostavaksi sivuston tekee Itunesin myyntilista, koska Billboardin lakkautettua vuoden alussa Suomen digimyyntilistan luulin tällaisten tietojen ehtyneen. En tiedä hyödynnänkö hyvin arkistoituja tilastoja mihinkään, mutta muutamien viikkonäytteiden yläpäätä vilkaistessa ne näyttävät melko uskottavilta.

Painotan: yläpäätä. Esillä on nimittäin Top 100 -mitta, ja sisältö muuttuu randomiksi sangen pian. Vielä randomimmaksi, kun valitsee jonkin genretilaston, vaikkapa jazzin, johon algoritmi on arponut muun muassa Jan Hammerin muinaista Miami Vice -musiikkia. Radiolistan kymmenentenä on Kirkan Kaikkea on, jolle biisit.info ei ole vuosiin mitannut yhtään soittoa. Toisaalta siitähän on voinut kuulla pätkiä Prisman mainoksissa, ilmeisesti myös radioteitse.

2 kommenttia:

  1. Suomessa on latausmyynti lähes täysin kuollut. Esimerkiksi viimeisen vuorokauden aikana Suomen Itunesissa on myyty vain kolmea albumia. Sen jälkeen alkaa rullaamaan all time-lista: Adelen 21, Adelen 25, Jenni Vartiaisen Seili ja niin edelleen. Biisejä on ostettu viimeisen vuorokauden aikana 26 kappalette (siis 26 eri biisiä). Sen jälkeen alkaa taas all time- lista: Adelen Skyfall, Widescreen Moden Everlasting Bomb, Jenni Vartiaisen Missä Muruseni on ja niin edelleen. All time- lista ei ole täydellinen lista. Se listaa vain myydyimmät myynnissä olevat albumit/biisit. Esimerkiksi Aviciin Wake Me Up puuttuu, koska myydyin versio eli single on poistunut myynnistä. Samoin Eppu Normaalin Repullinen Hittejä albumi, kuten myös sen yksittäiset kappaleet puuttuvat myydyimpien albumien/biisien listoilta, koska albumi poistui joskus viime vuonna Itunesin myynnistä.
    Tuo top-charts.com –sivustoston radiolaskenta perustuu mytuner-radio.comin (ACRCloud-nimisen firman monitoroimiin) laskelmiin. Se myös rekisteröi mainokset (siksi myös Kirka listalla) ja asemien jinglet, jos vaan tunnistaa ne.
    Sami

    VastaaPoista
  2. Top-charts on tulkinnut viime viikolla nuo päivälistan pohjasijoille täytteeksi merkityt kaikkien aikojen ladatuimmat kappaleet oikeiksi latauksiksi, minkä seurauksena uusin latausviikkolista näyttää hyvin erikoiselta. Jos nuo pudotetaan välistä, näyttää viikon 49 lista tältä:

    1. Mariah Carey: All I Want for Christmas Is You
    2. Billie Eilish: Therefore I Am
    3. Haloo Helsinki!: Lady Domina
    4. Shaggy Soldiers: Touch the Sky
    5. The Chemical Brothers feat. The Flaming Lips: The Golden Path (Ewan's Rave Hell Dub)
    6. The Weeknd: In Your Eyes
    7. Lady Gaga: Always Remember Us This Way
    8. Michael Bublé: It's Beginning to Look a Lot like Christmas
    9. Mariah Carey feat. Ariana Grande & Jennifer Hudson: Oh Santa!
    10. Happy Mondays: Hallelujah (Ewan Pearson Remix)

    Tuo näyttääkin useimpien kappaleiden osalta ihan uskottavalta top 10:ltä. Aikaisempina viikkoina vastaavia ongelmia ei ole ollut. Hyvin mielenkiintoista tietoa nuo listat sisältävät, esimerkiksi Bob Dylan nousi top 10 -sijoille keväällä peräti kahdella kappaleella ja sai ensimmäiset "hittinsä" vuosikymmeniin.

    VastaaPoista