tiistai 9. kesäkuuta 2020

Pitkä pätkittäinen suudelma

Viimeviikkoisesta Radio Suomen synttäristä muistui mieleen, että jo aiemmin keväällä tuli 25 vuotta täyteen Suomen ensimmäisen puolivaltakunnallisen kaupallisen radioaseman Kiss FM:n synnystä. Wizard of Loosen musavisatiimin jäsenenä suunnittelin aiheesta kysymystä, mutta kun korona katkaisi kauden, aihe unohtui kokonaan.

Vaikka mainosradioita oli ollut jo kymmenen vuotta, Kissin musiikkikonsepti jotenkin yllätti. Sitä mainostettiin hitti- ja nuorisoradiona, ja kun pääkilpailijaksi väkisinkin mielsi Radiomafian, ajattelin sen tarttuvan enemmän eurodanceen, johon Mafia suhtautui avoimen ynseästi. Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun välillä isdn-puhelinlinjalla jaetun signaalin vahvasti pakatun äänentoistonkin olisi luullut suosineen yksinkertaista biittiä.

”Paljon hittejä” ei kuitenkaan tarkoittanut ”monipuolisesti hittejä” eikä ”suurempi hitti soi pienempää enemmän”. Jokin Ali Campbellin (UB40) eka soololevy soi enemmän kuin Rednex tai Pandora. (Ohessa eka Rumban listasivulla julkaistu Kiss-tulostus.) Erityissuosikiksi kasvoi pian Eros Ramazzotti. Totuttua suppeampi soittolista valmisteli kansaa Radio Novan tuloon pari vuotta myöhemmin.

Parin suosikkijuontajan hankkima kielteinen julkisuus johti nimenvaihtoketjuun: ensin Uusi Kiss, sitten The Voice. Kun vuonna 2016 palattiin Kissiin, Bauerin tuolloinen toimari ilmoitti että ”kanavalla ei ole mitään tekemistä vanhan Kiss FM:n kanssa” (paitsi esimerkiksi nimi, omistaja ja taajuudet). Ehkä siksi 25-vuotisjuhlan profiili oli kovin matala.

Niin, se kysymys. Kiss FM:n aloitusta juhlittiin Kaapelitehtaalla, ja illasta on vain pari muistikuvaa. Narikka kysyi edelläni Radiomafian ohjelmapäälliköltä Leena Pakkaselta, ollaanko me kaksi samaa seuruetta, ja Pakkasen ilme antoi hyvät lisävivahteet napakkaan vastaukseen ”Ei olla”. Lähetys alkoi klo 0.00, ja ekan biisin esittäjä asteli lavalle. Suosittu kotimainen yhtye miimasi tuoreen singlensä. Kuka ja mikä? Kuvasta saa kelpo vihjeen.

1 kommentti:

  1. "Kiss erikoistui nuorisoradioksi ja aloitti toimintansa keskiyöllä 25.3.1995. Tämä tapahtui siis perjantain ja lauantain välisenä yönä. Juuri ennen avajaislähetystä kuultiin lähtölaskenta. Varsinainen lähetys alkoi täsmällisesti sekunnilleen tasan klo 00:00. Ensimmäisenä kappaleena kanavalla soi Neljän Ruusun biisi "Energiaa", jonka jälkeen kuultiin Henkka Hyppösen ensimmäinen spiikki. Hyppönen siirtyi Kissille Kouvolan SBC Radiosta. Kissin ensimmäinen lähetys ei ollut kuitenkaan suora, vaan se oli taltioitu. "Energiaa"-biisiä ei juuri aloituksen jälkeen kuultu kanavalla. Syynä lienee sopimattomuus formaattiin ja Energy (NRJ) -nimisen radiokanavan aloittaminen pääkaupunkiseudulla. Mainosten puolella ensimmäiseksi ennätti 7up, jonka sloganina toimi aikanaan "7Up - nothing but real"."
    Lähde: https://www.mediamonitori.fi/index.php/artikkelit/kanavahistoriikit/285-kiss-fm

    Sami

    VastaaPoista